Őrizetbe vették az előző lengyel kormány idején a bankfelügyelet élén álló tisztségviselőket

Kék hírek, 2018.12.06

Az utóbbi évek egyik legnagyobb pénzügyi botránya kapcsán őrizetbe vette csütörtökön a lengyel korrupcióellenes hivatal (CBA) Andrzej Jakubiakot, aki az előző lengyel kormány idején a bankfelügyelet (KNF) elnöke volt, valamint vele együtt az intézmény hat, neki alárendelt egykori magas beosztású tisztségviselőjét.

Andrzej Jakubiak 2011 októberétől 2016 októberéig állt a bankfelügyelet élén.

Az őrizetbe vételekről a lengyel állami ügyészség adott ki közleményt, amelyben az olvasható, hogy a "nagy terjedelmű bizonyítóanyag" szerint a volt tisztségviselők 2013-2014-ben hivatali kötelességük elmulasztásával nagy kárt okoztak a lengyel banki garancialapnak és a letéteményeseknek, nagyszabású haszonszerzés céljából.

A CBA közleménye szerint az őrizetbe vételek összefüggésben állnak azzal a nyomozással, amelyet a lengyel hatóságok a SKOK Wolomin takarékpénztár 2013-2014-es tevékenysége kapcsán már hosszabb ideje folytatnak.

A KNF felügyelete alatt működő takarékpénztár az említett időszakban jelentős összegű hiteleket nyújtott megfelelő garanciákkal nem rendelkező ügyfeleknek. 2015-ben csődöt jelentett, ezt követően a lengyel garanciaalap a SKOK Wolomin ügyfeleinek 2,2 milliárd zloty (mintegy 166 milliárd forint) kártérítést fizetett, a vissza nem fizetett kölcsönök összege pedig mintegy 3 milliárd zlotyra (226,5 milliárd forint) rúg.

A SKOK Wolomin ügyében eddig mintegy 900 embert gyanúsítottak meg, több mint 150 személyre a bíróságok már büntetést - általában felfüggesztett szabadságvesztést, illetve pénzbírságot - szabtak ki. A KNF egykori tisztségviselői által a SKOK Wolomin kapcsán gyaníthatóan elkövetett mulasztások és hatáskörtúllépések miatt a varsói kerületi bíróság 2016 nyarától eljárást folytat.

A csütörtökön Varsóban, illetve a főváros környéki településeken őrizetbe vett hét gyanúsítottnál házkutatás zajlik, a nap folyamán Szczecinbe szállítják őket ügyészségi kihallgatásra.

November végén bírósági döntés nyomán két hónapos előzetes letartóztatásba helyezték a KNF egy másik, nemrég lemondott, szintén korrupcióval gyanúsított elnökét is.

Grzegorz Schetyna, a fő ellenzéki erő - a 2007-2015 közötti kormánypárt - a Polgári Platform (PO) jelenlegi elnöke csütörtökön úgy vélekedett: Andrzej Jakubiakot azért vették őrizetbe, "hogy demonstrálják, a KNF körüli szabálytalanságokban (a jelenlegi kormánypárt mellett) mások is érintettek". Nyomatékosította: Andrzej Jakubiakkal ő maga nem volt annak idején kapcsolatban, de nem is kapott jelzést semmilyen, a KNF elnökéhez fűződő rendellenességről.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!