Őrizetbe vették Navalnijt a hamisan megvádolt újságíró ügyében meghirdetett tüntetésen

Kék hírek, 2019.06.12

Őrizetbe vették Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikust és több mint 400 társát egy szerdai moszkvai tüntetésen, ahol az Ivan Golunov tényfeltáró újságíró hamis vád alapján való meghurcolásában bűnrészes rendőrök felelősségre vonását követelték.

A fővárosi hatóságok által előzetesen nem engedélyezett, a rendőrség szerint több mint 1200 fős tüntetés részvevői garanciákat követeltek arra, hogy a hatóságok hamis bizonyítékok alapján senkit se vonhassanak felelősségre. A megmozduláson előállították az ellenzéki és a nemzetközi sajtó több munkatársát is.

Jelentések szerint a délután folyamán a rendőrség elkezdte elengedni az őrizetbe vett személyeket, de Navalnij az őrszobán fogja tölteni az éjszakát. Az ellenzéki politikussal szembeni kifogás ismét a nyilvános események megrendezésére vonatkozó előírások megsértése, ezen a címen már több alkalommal is adminisztratív elzárással sújtották.

Golunovot, az ellenzéki Meduza hírportál munkatársát, akit pénteken kábítószerrel való üzérkedés címén vettek őrizetbe, kedden szabadon engedték, miután ejtették az ellene emelt vádat. Az orosz sajtóban elterjedt vélekedés szerint az újságíró elleni fellépést a moszkvai városi vezetés és egyes szakszolgálati vezetők korrupt ügyleteiről írt cikkei váltották ki.

A belügyminiszter a történtek miatt két, a letartóztatásért felelős rendőrtábornok felmentését kérte az elnöktől, az eljárást végrehajtó rendőröket pedig az ellenük folytatott vizsgálat idejére felfüggesztette.

Kedd esti kiszabadulása után Golunov közölte, hogy nem fog részt venni a mellette szervezett szimpátiatüntetésen, és közvetve másokat is eltanácsolt ettől. Közös közleményben kérte az olvasóktól a nem engedélyezett tüntetéstől való távolmaradást Galina Tyimcsenko, a Meduza vezérigazgatója és Ivan Kolpakov, a portál főszerkesztője, Jelizaveta Oszetyinszkaja, a The Bell független hírportál és Dmitrij Muratov a Novaja Gazeta című független lap alapítója, valamint Szergej Badamisin, Golunov jogi képviselője.

Muratov, a Novaja Gazeta című független lap szerkesztőbizottságának elnöke a The Bell hírportálnak nyilatkozva azt állította, hogy Vlagyimir Putyin elnök is beleszólt az újságíró ügyének elrendezésébe. Beszámolója szerint szombaton, még a Golunov házi őrizetbe helyezéséről szóló bírósági döntés kihirdetése előtt Putyin Alekszej Venyegyiktovnak, az Eho Moszkvi rádió főszerkesztőjének társaságában találkozott Moszkva két főpolgármester-helyettesével, Natalja Szergunyinával és Alekszandr Gorbenkóval, valamint a főváros rendőrparancsnokával, Oleg Baranov tábornokkal.

Muratov szerint a találkozón felmerült, hogy a Golunovval szembeni "bizonyítékok" gyengék, ezért az újságírót előzetes letartóztatás helyett legalábbis házi őrizetbe kell helyezni.

"Nem tudni, hogy mi történt volna Golunov letartóztatása esetén, mert nem világos, hogy az ügy megrendelői milyen befolyással bírnak az előzetes fogvatartási létesítményekre" - nyilatkozott a főszerkesztő.

Muratov úgy tudja, Putyin azt követően döntött Golunov szabad lábra helyeztetéséről, hogy hétfőn találkozott Tatyjana Golikova emberi jogi biztossal, aki részletesen tájékoztatta őt az ügyről. A The Bell szerint Golikova a találkozó után annak a feltételezésének adott hangot, hogy Oroszországban több tízezer ítélet születhetett kábítószerügyben hamis bizonyítékok alapján.

Golunov szabadlábra helyezését és az ellene emelt vád ejtését kedden azt követően jelentették be, hogy a DNS-vizsgálat megállapította, az újságíró nem hagyott nyomott sem a hátizsákjában, sem a lakásán "megtalált" kábítószeres csomagokon.

Putyin jövő csütörtökön többórás élő adásban az állampolgárok által felvetett kérdésekre fog válaszolni. A Projekt orosz hírportál hétfőn publikált értesülése szerint a Kreml a Golunov-ügyet ezt megelőzően szerette volna rendezni. Dmitrij Peszkov elnöki szóvivő kedd délelőtt ezt még cáfolni igyekezett, ám délután Vlagyimir Kolokolcev belügyminiszter bejelentette a tényfeltáró újságíró szabadon bocsátását.

A moszkvai polgármesteri hivatal egyébként vasárnapra engedélyezte a Golunov melletti tüntetést. Szombaton az Oroszország Napja elnevezésű ünnep - a Szovjetunióból való kiválás évfordulója - alkalmából Moszkvában, csakúgy mint számos orosz településen, ünnepi rendezvényeket tartottak.

Navalnij Korrupcióellenes Küzdelem Alapítványa egyébként kedden azt közölte, hogy Marat Muradov, az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) egyik magas rangú vezetője, aki a Golunov által leleplezett moszkvai temetkezési maffia feje lehet, a családjával együtt csaknem egymilliárd rubeles (4,4 milliárd forint) ingatlanvagyonnal rendelkezik, és kapcsolatban áll a moszkvai polgármesteri hivatallal.

Nyikolaj Patrusev, az orosz biztonsági tanács titkára, az FSZB volt igazgatója szerdán Moszkvában a sajtó munkatársainak kijelentette: nincs információja arról, hogy a szakszolgálatoknak közük lenne a Golunov-ügyhöz. Hozzátette, hogy a törvénysértőket felelősségre kell vonni.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!