Robbanószerkezettől halt meg egy gyerek Horvátországban

Kék hírek, 2024.06.21

Katonai gyakorlótérről elvitt robbanószerkezettől meghalt egy kilencéves cseh gyermek Horvátországban, az apját - akinek végig a felügyelete alatt volt a gyermek - letartóztatták gondatlanságból elkövetett veszélyeztetés és emberölés gyanújával, valamint vádat is emeltek ellene - közölte pénteken a Zára (Zadar) megyei rendőrség.

A 46 éves férfi és családja turistaként tartózkodott az országban. Szerdán ellátogattak Knin környékére, ahol a tiltások és a szemmel jól látható, angol és horvát nyelvű, veszélyt jelző táblák ellenére bementek egy katonai gyakorlótérre. A kilencéves gyerek talált ott egy robbanószerkezetet, amelyet magával vitt, az apja pedig betette azt a gépkocsijukba.

Nem sokkal később az autó meghibásodása miatt leálltak az út szélén, a gyerek pedig kivette a kocsiból a robbanószerkezetet, amely abban a pillanatban aktiválódott.

A robbanástól a gyerek a helyszínen életét vesztette, két nő súlyosan, egy férfi pedig könnyebben megsérült.

A rendőrség azonnal nyomozást indított az ügyben. A helyszínen talált maradványokat szakértői vizsgálatra Zágrábba küldték, hogy megállapítsák a robbanótest típusát és aktiválódásának lehetséges okát.

Az apa ellen vádat emeltek, és bíróság elé állítják - közölte a rendőrség.

A védelmi minisztérium kifejezte mély sajnálkozását a tragédia miatt, és felhívta a figyelmet a veszélyt jelző táblák komolyan vételére. A szóban forgó gyakorlótér évtizedek óta üzemel, de ilyen tragédia még soha nem történt ott - tették hozzá.

Horvátországban bizonyos területek háborús aknák miatt is veszélyesek. A horvát aknamentesítő központ (HCR) adatai szerint az 1992-95 közötti délszláv háborúból visszamaradt aknák miatt a veszélyesnek ítélt területek nagy részét már megtisztították. Még négy megyében - 22 város és járás területén - mintegy 82 négyzetkilométernyi területet kell átvizsgálni, és 9800 aknát kell hatástalanítani, nagyrészt azokon a területeken, ahol intenzív harcok folytak.

Az ország területén jelenleg is 3600 tábla hívja fel a figyelmet az aláaknázott területekre.

Horvátország 1997-ben az elsők között írta alá az ottawai egyezményt, amely tiltja a gyalogsági aknák gyártását, kereskedelmét és telepítését, valamint előírja az aknakészletek megsemmisítését és az aknamezők felszámolását.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!