Súlyosította a bíróság másodfokon a korrupt szakvizsgáztató büntetését

Kék hírek, 2021.11.08

Súlyosította a bíróság egy korrupt szakvizsgáztató és az őt megvesztegető férfi büntetését másodfokon - derült ki a Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség hétfői közleményéből.

Az ügyészség azt közölte az MTI-vel, még 2013-ban egy OKJ-s szakképesítéshez kapcsolódó vizsgabizottsági elnöki tisztet betöltő nő Zuglóban megkeresett egy vegyeskereskedést üzemeltető férfit, akiről tudta, hogy a bolt üzemeltetéshez szükséges eladói képesítéssel nem rendlkezik; felajánlotta neki, hogy készpénz ellenében képesítést igazoló bizonyítványt szerez neki, s ezt a férfi el is fogadta.

Ezután egy - ismeretlenül maradt - ember a kereskedelmi záróvizsgán a vesztegető férfi helyett, annak személyi okmányaival levizsgázott, majd a nő az OKJ-s tanfolyam elvégzését igazoló bizonyítványt állított ki és azt eljuttatta a férfihez, aki 160 ezer forintot fizetett ezért.

A Fővárosi Törvényszék 2020. december 3-án kihirdetett ítéletével a vesztegető férfit bűnösnek mondta ki felbujtóként elkövetett, közfeladati helyzettel visszaélés és vesztegetés bűntettében, valamint felbujtóként elkövetett közokirat-hamisítás bűntettében, amelyért mindösszesen 30 ezer forint pénzbüntetéssel sújtotta. A nőt bűnösnek mondta ki a törvényszék közfeladati helyzettel visszaélés bűntettében, vesztegetés elfogadása, valamint közokirat-hamisítás bűntettében, amelyért halmazati büntetésül 4 év próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztésre, 150 ezer forint pénzbüntetésre ítélte. A nőt örökre eltiltották a vizsgáztatói foglalkozás gyakorlásától és 160 ezer forint összegre vagyonelkobzást is elrendeltek nála.

A Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség a Fővárosi Ítélőtáblához benyújtott indítványával kezdeményezte, hogy a bíróság állapítsa meg, miszerint a vizsgabizottság elnökeként eljáró nő hivatalos személy volt, a szakminiszter felhatalmazása alapján közhatalmi feladatot látott el, így hivatalos személyként kért és kapott vesztegetési pénzt, illetve hamisított közokiratot.

A Fővárosi Ítélőtábla idén októberben hozott másodfokú ítéletével az elsőrendű vádlott bűncselekményeit hivatali vesztegetés bűntettének és bűnsegédként elkövetett közokirat-hamisítás bűntettének, míg a másodrendű vádlott - mint hivatalos személy - bűncselekményeit hivatali vesztegetés elfogadása bűntettének és közokirat-hamisítás bűntettének minősítette.

A másodfokú bíróság az elsőrendű vádlott pénzbüntetését 100 ezer forintra súlyosította, a II. rendű vádlottat pedig 5 év időtartamra tiltotta el a vizsgáztatói foglalkozástól. Egyebekben az elsőfokú ítéletet helyben hagyta - áll a közleményben.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!