Szavazatvásárlás gyanúja miatt eddig kilenc embert vettek őrizetbe Melillában

Kék hírek, 2023.05.23

Szavazatvásárlás gyanúja miatt eddig kilenc embert vettek őrizetbe a rendőrök a Spanyolországhoz tartozó észak-afrikai Melilla autonóm városban - közölték a hatóságok kedden.

A gyanúsítottak között van Mohamed Ahmed Al-la, a jelenlegi városvezetés egyik tanácsosa, aki egyben a Koalíció Melilláért (CPM) párt választási listáján a harmadik helyen induló képviselőjelölt.

A spanyol rendőrség azután indított nyomozást, hogy több postai kézbesítőt megtámadtak a városban, és ellopták tőlük a levélszavazóknak szánt formanyomtatványokat. A kézbesítés zavartalansága érdekében a múlt héten rendőri kíséretet rendeltek a postások mellé.

A lopások mellett azonban a szavazatvásárlás gyanúja is felmerült. Az El País című spanyol napilap információi szerint közvetítőként működő bűnözők, 50-200 euró közötti összegeket kínáltak alacsony jövedelmű, kiszolgáltatott helyzetben lévő embereknek levélszavazatukért cserébe.

A történtek hatására a választási bizottság feltételként szabta, hogy a levélszavazatok feladásakor kötelező személyazonosító okmány bemutatása a postán, nem csak Melillában, hanem szerte Spanyolországban.

Melillában a szavazásra jogosultak mintegy 21 százaléka kérvényezte, hogy levélben adhassa le voksát a vasárnap esedékes helyhatósági választásokon. Kétszer annyian mint a négy évvel ezelőtti választásokon, és arányát tekintve hétszer többen mint Spanyolországban összesen.

A spanyol belügyminisztérium adatai szerint a 11 ezer igénylőből eddig 1800-an postázták szavazatukat. A határidő csütörtökön jár le.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!