Szexuális erőszak miatt börtönbüntetést kapott egy volt francia kormánytag

Kék hírek, 2021.02.18

A párizsi fellebbviteli bíróság három év letöltendő és két év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte csütörtökön Georges Tront, Draveil polgármesterét, közszolgálati ügyekért felelős volt államtitkárt, aki tíz évvel ezelőtt azért mondott le kormányzati pozíciójáról, mert beosztottjai szexuális erőszakkal és zaklatással vádolták meg.

A bíróság két év felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte a másik vádlottat, Brigitte Gruelt - aki Tron kulturális helyettese volt a városházán a Párizshoz közeli Draveilben, ahol a jobboldali politikus jelenleg is polgármester.

Első fokon, még 2018-ban mindkettőjüket felmentették, akkor úgy ítélték meg, hogy a rendelkezésre álló bizonyítékok alapján nem állapítható meg, hogy a politikus hatalmával visszaélve kényszerítette szexuális kapcsolatra a beosztottjait, jóllehet az együttléteket a vádlott sem tagadta.

A két felperes, a jelenleg 43 éves Virginie Ettel és a 45 éves Eva Loubrieu azzal vádolta meg Georges Tront, hogy helyettesével együtt 2007 és 2010 között rendszeresen szexuális együttlétekre kényszerítették őket. Az ügy 2011-es kirobbanása óta a gyanúsítottak tagadták az erőszak vádját, s azt állították, hogy a polgármester politikai ellenfelei állnak a "hazugságok" hátterében.

Az ítélethozatal után a fellebbviteli bíróság viszont úgy ítélte meg, hogy két esetben - 2009 novemberében és 2010 januárjában - bizonyított, hogy csoportos szexuális erőszak áldozata lett az egyik felperes, Virgine Ettel. Az ítélethozatalkor a másik panaszos, Eva Loubrieu a megkönnyebbüléstől sírógörcsöt kapott, ki kellett kísérni a teremből.

A jelenleg is polgármesterként dolgozó, 63 éves jobboldali politikus érzelmektől mentesen fogadta a döntést, amelynek alapján a helyszínen őrizetbe vették és börtönbe szállították.

Az ítélet szigorúbb annál, mint amit az ügyészség javasolt. A vádhatóság öt év börtönbüntetés kiszabását javasolta, és azt ajánlotta, hogy az abból letöltendő két év helyett nyomkövető viselésére kötelezze a bíróság Georges Tront. Az ügyészség egyébként a vádiratban Drakulához hasonlította a beosztottjai "vérét szívó" politikust, aki helyettesével visszaélt a hatalmával, és aki a "teljesen szexuális bűnügyet utóbb megpróbálta átpolitizálni".

Georges Tron 1995 óta a Párizstól 25 kilométerre található, 30 ezer lakosú Draveil polgármestere. Niolas Sarkozy egykori elnök kormányában betöltött államtitkári posztjáról 2011. május 29-én mondott le.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!