Tanulmánytervet készíttet a dél-pesti villamosfejlesztésekről a BKK

Kék hírek, 2024.06.06

Tanulmánytervet készíttet a dél-pesti villamosfejlesztésekről a Budapesti Közlekedési Központ (BKK).

A társaság csütörtökön közleményben tudatta: új szakaszába lépett a dél-pesti villamoshálózat fejlesztésének tervezése, ugyanis ajánlati felhívást tettek közzé egy megvalósíthatósági tanulmányterv elkészítésére.

A forgalmi és műszaki vizsgálatnak tartalmaznia kell a 42-es villamos vonalának lehetséges fejlesztését és meghosszabbítását, valamint a 3-as villamosvonal tervezett pesterzsébeti meghosszabbítását is - közölték.

Mint írták, jelentős villamosfejlesztések előkészítésébe kezdett a BKK, és ezek finanszírozására támogatási kérelmet nyújtott be az Integrált Közlekedésfejlesztési Operatív Program Plusz (IKOP Plusz) keretében. Ezek közé tartoznak a dél-pesti villamoshálózat fejlesztései is, amelyek versenyképesebbé tehetik a főváros közösségi közlekedését.

Ezekhez a fejlesztésekhez kapcsolódva a BKK komplex hálózati és műszaki-forgalmi részletes megvalósíthatósági tanulmányterv készítésére tett közzé ajánlati felhívást - olvasható.

A nyertes ajánlattevőnek többek között feladata lesz, hogy aktualizálja a 42-es villamosvonal fejlesztésére és meghosszabbítására vonatkozó korábbi terveket, megvizsgálja a fejlesztés környezetét, valamint hálózatszervezési tanulmánytervet készítsen, hogy a projekt a legjobban illeszkedjen a közlekedők igényeihez.

A tanulmányterv tervezési területe a 3-as villamos vonalának tervezett pesterzsébeti meghosszabbítását is magában foglalja, hiszen a térség változásainak egymásra gyakorolt hatását így lehet a legjobban megvizsgálni.

A tanulmány kiterjed még a 3-as villamos tervezett pesterzsébeti, illetve a 42-es villamos tervezett és meglévő szakaszai térségében lévő közösségi közlekedési hálózatra (így például a 2B, az 52-es és a 62A villamos szerepére), valamint a fenntartható közlekedési módok támogatására és az élhető, akadálymentes közterületek kialakítására is - olvasható a BKK közleményében.

A BKK július 4-ig várja a jelentkezőket. Eredményes eljárás lefolytatása esetén a tanulmányterv elkészítése várhatóan fél évet vesz igénybe - írták.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!