Tiltott állatviadal miatt ítélt el nyolc ember a bíróság

Kék hírek, 2022.07.06

Tiltott állatviadal szervezése miatt nyolc embert ítélt - nem jogerősen - hat hónaptól egy évig terjedő börtönbüntetésre, illetve pénzbüntetésre a Nyíregyházi Járásbíróság szerdán.

Gunyecz Zoltán, a Nyíregyházi Törvényszék büntető kollégiumának vezetője az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta, társtettesként elkövetett tiltott állatviadal szervezésének bűntette, tiltott állatviadal szervezésének vétsége és állatkínzás bűntette miatt az első-, a másod-, a negyed- és az ötödrendű vádlottat egy év - végrehajtásában három év próbaidőre felfüggesztett - börtönbüntetésre, míg a harmadrendű vádlottat ugyanezen vádpontok alapján nyolc hónap börtönbüntetésre ítélte.

Az ügy hatodrendű vádlottját társtettesként elkövetett tiltott állatviadal szervezésének bűntette és bűnsegédként elkövetett állatkínzás bűntette miatt hat hónap - végrehajtásában két év próbaidőre felfüggesztett - börtönbüntetéssel sújtotta a bíróság. A hetedrendű vádlottat bűnsegédként elkövetett tiltott állatviadal szervezésének vétsége miatt három évre próbára bocsátották, a nyolcadrendű vádlottat pedig társtettesként elkövetett tiltott állatviadal szerevezésének vétsége és társtettesként elkövetett állatkínzás bűntette miatt 750 ezer forint pénzbüntetésre ítélték.

A vádlottak állatviadalra tenyésztettek és képeztek ki kutyákat. Az állatokat speciális futópadon futtatták, rövid, különösen vastag, súlyos láncon tartották és téttel nem bíró állatviadalokon más kutyákkal összeengedve próbálták ki. Alultápláltság, soványság, dehidratáltság miatti rossz általános állapotuk már önmagában is alkalmas volt arra, hogy az állatok maradandó egészségkárosodását és pusztulását okozza - ismertette Gunyecz Zoltán.

A vádlottak nagy része kutyás körökből ismerte egymást és amellett, hogy részt vettek állatviadalokon a kutyáikkal, rendszeresen szervezték azokat, ezek részletszabályairól pedig előre megegyeztek. Például a 2020. november 28-án tartott állatviadalra a hatodrendű vádlott nézőként érkezett, de végül a második meccsen bírói feladatokat látott el az állatok küzdelme során. A másodrendű vádlott által kiképzett és tenyésztett kutyák gondozásában rendszeresen segített neki testvére is, a harmadrendű vádlottat pedig élettársa segítette, akinek szintén tudomása volt arról, hogy a kutyákat állatviadal miatt tartják.

Az ügyészség, illetve a vádlottak és védőik egy része három nap gondolkodási időt tartott fenn, így az ítélet nem jogerős.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!