Több mint félmilliárd forintos áfacsalás ügyét zárta le a NAV

Kék hírek, 2023.11.03

Műanyag nyílászárók gyártásával és forgalmazásával foglalkozó budapesti és baranyai cégek által elkövetett, 650 millió forintos áfacsalás miatt indult nyomozást zárt le a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV), a bűnszervezet 15 tagjával szemben javasolnak vádemelést - közölte a NAV Dél-Dunántúli Bűnügyi Igazgatósága pénteken az MTI-vel.

A hazai és uniós cégekből felépített hálózaton keresztül, "körhintacsalással" követték el a bűncselekményt - írta Kuperczkó Adrienn sajtóreferens.

A gyanú szerint a társaságok a fizetendő áfát egy többszintű, valós tevékenység nélküli cégekből felépített számlázási láncolattal kiegészítve csökkentették - tette hozzá.

Ismertette: a belföldi, nyolc magyar céget működtető hálózatot hét szlovák és egy osztrák továbbszámlázó céggel egészítették ki. A látszólagos gazdasági eseményekről kiállított fiktív számlákat a könyvelésükben úgy tüntették fel, mintha a cégek által belföldön megvásárolt termékeket uniós társaságok részére értékesítették volna tovább, áfalevonási jogot generálva maguknak.

A bűncselekmény-sorozat megszakítására és a bűnszervezet felszámolására két évvel ezelőtt szervezett akcióban 17 helyszínen 77 nyomozó, járőr, revizor és informatikus vett részt. Összesen tíz gyanúsítottat - strómanokat és a valódi haszonhúzókat - állítottak elő és hallgattak ki a nyomozók, közülük a bíróság négy ember letartóztatását rendelte el. A gyanúsítottak köre a nyomozás során tovább szélesedett, az ügy befejezésével 15 emberrel szemben emelhet vádat az ügyészség.

A költségvetésnek okozott vagyoni hátrány megtérülése érdekében a nyomozók 14 ingatlant, 32 gépjárművet, céges tárgyi eszközöket, valamint 52 millió forintot foglaltak le a cégek számláiról, és vettek zár alá. A bűnszervezet tagjaitól csaknem másfél milliárd forint értékű vagyont vontak el.

A bűnszervezetben elkövetett, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás és hamis magánokirat felhasználása miatt indult nyomozást a bűnügyi igazgatóság befejezte, az ügyet továbbította a Baranya Vármegyei Főügyészségre. A szervezet irányítói - elmarasztaló ítélet esetén - akár húsz év börtönbüntetésre is számíthatnak - olvasható a közleményben.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!