Több mint hat tonnányi fémhulladék miatt indult eljárás egy férfi ellen

Kék hírek, 2024.05.28

Több mint hatezer kilogramm fémhulladékot tartott az udvarán az a férfi, akit a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyőrei buktattak le illegális fémkereskedelem miatt Hajdú-Bihar vármegyében.

A NAV azt közölte kedden az MTI-vel, hogy a pénzügyőrök Berettyóújfalu járásban figyeltek fel egy rendezetlen portára, ahol több ezer kilogramm fémhulladékot tároltak az udvaron.

Az ellenőrzéskor kiderült, hogy a fém nem az ingatlan lakójának háztartásában keletkezett, hanem felvásárolta, majd anyagi haszon fejében tovább akarta azt értékesíteni a férfi.

A 47 éves férfi úgy nyilatkozott, hogy már évek óta nem adott le fémkereskedő részére a felvásárolt hulladékból, azonban a NAV elektronikus rendszereiből kiderült, hogy az elmúlt három évben - egészen az ellenőrzés napjáig - közel ötvenkétezer kilogramm különféle fémhulladékot adott el.

A járőrök fémkereskedelmi törvénysértés miatt indítottak eljárást, a fémhulladékot lefoglalták, az elkövető akár hárommillió forint bírságra is számíthat - áll a közleményben.

Megjegyezték, hogy a fémkereskedelmi szabályok szerint természetes személy saját ingatlanán legfeljebb három köbméter fémhulladékot tárolhat, ami egyértelműen az ingatlanához köthetően keletkezett.

Kizárólag saját tulajdonú fémhulladék értékesíthető fémkereskedelmi engedély nélkül, illetve adható át fémkereskedő vagy koncesszori fémkereskedő részére - tették hozzá.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!