Több mint százmilliós kárt okozott egy mozdonyvezető a MÁV-nak

Kék hírek, 2024.03.05

Több mint százmillió forintos kárt okozott a MÁV-nak és mintegy félezer járat késését okozta az a mozdonyvezető, aki miatt kisiklott egy vonat még 2021. év elején.

Kisiklott vonat
A Tatabányai Járási Ügyészség Vasúti közlekedés gondatlan veszélyeztetésének vétsége és különösen nagy kárt okozó közérdekű üzem működése gondatlan megzavarásának vétsége miatt nyújtott be vádiratot a mozdonyvezetővel szemben, akinek figyelmetlensége miatt kisiklott egy vonat.  

A vádirat szerint a mozdonyvezető 2021. február 1-jén Budapestről Sopron irányába veztetett egy vonatszerelvényt az 1-es vonalon, majd nem vette figyelembe a Tatabánya és Tata között elrendelt vágányzárat, amely miatt 40 km/h-ás sebességkorlátozás volt érvényben.  

A mozdonyvezető 90 km/h-ra gyorsította fel a szerelvényt, majd miután észrevette a kijárati jelző utasítását, intenzív fékezésbe kezdett, melynek köszönhetően a vonat kisiklott, a mozdonyvezető pedig kizuhant az üléséből, melynek következtében 8 napo belül gyógyuló sérülései keletkeztek.  


A kisiklott vasúti kocsiban és a sínpályában összesen 124. 623.123 forint kára keletkezett a vasúttársaságban, a baleset miatt pedig 498 vonat mindösszesen 2160 perc elsődleges, míg 291 vonat összesen 1081 perc másodlagos késést szenvedett.

A vasúti forgalom a jobb vágányon 2021. február 2-án hajnalban, míg a bal vágányon sebességkorlátozásokkal indult meg, a korlátozásokat pedig 2021. február 18-án szűntették meg.  

Az ügyészség álláspontja szerint a mozdonyvezető cselekménye a vasúti személy- és teherszállítás, mint közérdekű üzem működését jelentősen megzavarta, ezért indítványozták, hogy a férfit végrehajtásában felfüggesztett fogházbüntetésre és a vasúti járművek vezetésétől eltiltásra ítélje a Tatabányai Járásbíróság.  

(Webrádió)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!