Több tízezer háztartás maradt áram nélkül Lengyelországban viharok miatt

Kék hírek, 2022.01.17

Erős szél és hóviharok következtében több tízezer háztartás maradt hétfőn áram nélkül Lengyelországban, az ítéletidő miatt délig országszerte több  mint 3  ezer alkalommal riasztották a tűzoltókat, két ember megsérült.

Az országban az éjszaka és a nap folyamán erőteljes viharok söpörtek végig, ezek az északi tengerparttól a déli irányban haladó frontvonalakat kísérik. A széllökések helyenként az óránkénti 100-118 kilométeres sebességet is elérik.

A téli időszakra nem jellemző, villámcsapásokkal és mennydörgéssel kísért hóviharok a hétfő déli órákban a fővárost, Varsót is elérték. A meteorológiai szakportálok szerint csak reggel 9 óráig közel 5,5 ezer villámkisülés volt észlelhető országszerte.

A kormány biztonsági központja (RCB) honlapján elérhető adatok szerint hajnali 6 órára közel 11,4 ezer lengyelországi háztartás maradt áram nélkül. A nap folyamán ezek a számok folyamatosan növekednek.

Délutáni hatósági közlemények szerint például a nyugaton fekvő Nagy-lengyelországi vajdaságban 30 ezer, az északkelet-lengyelországi Podlasiei vajdaságban 21 ezer háztartás maradt áram nélkül. A Mazóviai vajdaságban a Varsótól délre fekvő Radom város környékén pedig 28 ezer olyan háztartásról számoltak be, ahol szünetel az áramellátás.

A tűzoltókat délig több mint 3 ezer alkalommal riasztották a letört faágak, az eltorlaszolt utak miatt is.

Az északkelet-lengyelországi Elblag városában egy nő és egy férfi megsérült egy lezuhant faág miatt.

Az erős szélre tekintettel az országos meteorológiai szolgálat hétfőre a déli vajdaságok számára a háromfokos skálán a legalacsonyabb, első fokú, az ország nagyobb részére pedig másodfokú riasztást adott ki.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!