Új kerékpárút épült Mórahalom határában

Kék hírek, 2021.06.23

Elkészült az új, négykilométeres kerékpárút a Csongrád-Csanád megyei Mórahalom és Ásotthalom-Kissor között, a több mint félmilliárd forintból, uniós támogatással megvalósult beruházást szerdán adták át.

Új kerékpárút épült Mórahalom határában Mosóczi László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) közlekedéspolitikáért felelős államtitkára az ünnepségen úgy fogalmazott, a biciklizés népszerűsítésének leghatékonyabb eszköze az infrastruktúra állapotának, minőségének javítása. A kormány 2030-ig 15 ezer kilométerre bővíti a kiépített és kijelölt bicikliutak hosszát Magyarországon.

A tavalyi országos forgalomszámlás adatai szerint - részben a járványhelyzet következtében - negyedével-harmadával nőtt a hétköznapokon kerékpározók száma, a szabadidős forgalom pedig átlagosan 17 százalékkal emelkedett - közölte a politikus.

A Dél-Alföldön élők több mint harmada használja fő közlekedési eszközként a kerékpárt. A vidék legforgalmasabb kerékpáros útvonala a békéscsabai Andrássy út, a második a szegedi Oskola utca - mondta az államtitkár.

Mórahalmon és térségében is folyamatosan fejlesztik a kerékpáros infrastruktúrát, négy beruházás már megvalósult a térségben, és legalább ugyanennyit még terveznek. Mórahalom és Ásotthalom-Kissor között négy kilométer hosszban épült új út, és felújították a városhatáron belüli egykilométeres szakaszt. A hivatásforgalmi és turisztikai célokat egyszerre szolgáló fejlesztéssel a vajdasági Királyhalom irányába tartó összeköttetés első üteme épült ki. E szakasz az EuroVelo nemzetközi kerékpáros hálózat részeként növeli a kerékpáros közlekedés biztonságát, vonzerejét - mondta Mosóczi László.

Nógrádi Zoltán (Fidesz-KDNP) polgármester emlékeztetett arra, hogy a térség - Szeged és Szabadka környezetének - települései egykoron szerves gazdasági, társadalmi, kulturális egységet alkottak. A Magyarország és Szerbia között kialakult kapcsolatok ma már összehangolt infrastruktúra fejlesztést tesznek lehetővé a határ két oldalán, amelyek hozzájárulnak e kötelékek helyreállításához - fogalmazott.

Nemesi Pál, a Dél-alföldi Gazdasági Zóna komplex fejlesztéséért felelős kormánybiztos stratégiai kérdésnek nevezte a kerékpárút-hálózat bővítését, ami a kormány, a megyei önkormányzat és a települések összefogásával valósul meg.

Polner Eörs (Fidesz-KDNP), a Csongrád-Csanád Megyei Közgyűlés alelnöke bejelentette: a következő hétéves fejlesztési ciklusban több mint 90 kilométer kerékpárút épül a megyében.

(FOTÓ)
(MTI)

Galériánk

Új kerékpárút épült Mórahalom határában Új kerékpárút épült Mórahalom határában Új kerékpárút épült Mórahalom határában
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!