Újabb bűnügyi akciót tart az ügyészség az óbudai korrupciós ügyben

Kék hírek, 2024.06.18

A Központi Nyomozó Főügyészség vesztegetést állítva elkövetett befolyással üzérkedés és más bűncselekmények miatt folyamatban lévő nyomozásában kedden összehangolt akciót hajt végre többi között az óbudai önkormányzatnál.

Óbuda-Békásmegyeri Polgármesteri Hivatala az akciót követően az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: az önkormányzat minden egyes szerződése szabályos és valós teljesítésen alapul, ez kizárja a jogszerűtlenséget és a fiktivitást. "Az erre vonatkozó bizonyítékok rendelkezésre állnak és ismételten nyilvánosságra fogjuk hozni azokat" - fogalmaztak.

A nyomozó főügyészség azt közölte kedden az MTI-vel, hogy korrupciós bűncselekmények miatt folytatnak nyomozást, amely ügyben jelenleg több helyszínen - köztük a III. kerületi önkormányzatnál - folynak eljárási cselekmények.

Csaknem 40 hivatalos személy vesz részt a főügyészség által szervezett összehangolt akcióban és az ügyészség felkérésére a Készenléti Rendőrség állománya is közreműködik - írták.

Részletesebb tájékoztatást várhatóan szerdán adnak az ügyről - áll a közleményben.

Az ügyészség már márciusban is tartott hasonló akciót, akkor azt közölték, hogy négy embert őrizetbe vettek.

A megalapozott gyanú szerint egy férfi a cégén keresztül 2021-ben szolgáltatások nyújtására, illetve eszközbeszerzésekre fiktív szerződéseket kötött az óbudai önkormányzattal, illetve az egyik gyanúsított társa által kijelölt két gazdasági társasággal.

A gyanúsítottak a fiktív szerződések ellenértékeként beérkezett pénzösszegeket készpénzben felvették és korrupciós célokra fordították - tették hozzá a márciusi közleményükben.

A III. kerületi önkormányzat akkor azt közölte, hogy sem hivatali, sem önkormányzati, sem az intézményrendszerben dolgozó munkatársat nem érint az az eljárás, amellyel kapcsolatban dokumentumokat és iratokat kért be a Központi Nyomozó Főügyészség az önkormányzattól.

Óbuda-Békásmegyeri Polgármesteri Hivatala az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: a Központi Nyomozó Főügyészség a kutatás során iratok szkennelését kérte. A Hivatal munkatársai az ügyészséggel mindenben együttműködtek, a kért iratokat hiánytalanul átadták.

Az ügyészségi tájékoztatás szerint a nyomozati cselekmény ugyanabban az ügyben zajlik, amely kapcsán márciusban már kértek be iratokat az önkormányzattól - fűzték hozzá.

"Habár a közleményükben azt írják, hogy az akcióban 40 hivatalos személy, köztük a Készenléti Rendőrség állományának tagjai vesznek részt, az önkormányzat épületében mindössze öt fő hivatalos személy tartózkodott" - hívta fel a figyelmet közleményében az óbudai önkormányzat.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!