Újabb kibertámadás ért több szlovén állami internetes oldalt

Kék hírek, 2024.04.11

Újabb, úgynevezett túlterheléses támadás (DDoS) érte Szlovéniában mások mellett a köztársasági elnök, a kormány és központi bank internetes oldalát, de a helyzet kezelhető - közölte csütörtökön Vojko Volk nemzetközi ügyekért, valamint a nemzeti és nemzetközi biztonságért felelős szlovén államtitkár.

Kiemelte: a hackerek a gov.si domainneveket veszik célba, de szerdán rövid időre az államfő internetes oldala is elérhetetlen volt, csütörtökre pedig a központi bank és a statisztikai hivatal oldalát is támadás érte.

"Minden nap teszünk intézkedéseket, a Nemzetbiztonsági Tanács titkárságának operatív csoportja gyakorlatilag folyamatosan kapcsolatban áll velünk, ma reggel is voltak megbeszéléseink ez ügyben" - mondta az államtitkár.

Jelezte: a kormány a kiberbiztonsági ágazat megerősítése érdekében további forrásokat különít el, és újabb munkatársak felvételét kezdeményezi. Arról biztosított: "Szlovénia továbbra is biztonságos és stabil ország marad, ha kiberincidensekről van szó".

Más országok sem immunisak ezekre - mondta, kijelentve azt is, hogy a legtöbb ilyen támadás mögött "Vlagyimir Putyin orosz elnök rezsimje" áll, de nem minden esetben. Volk szerint az egyetlen módja a védekezésnek a megelőzés.

A szakértők szerint a DDoS-támadások technikailag kevésbé kifinomult kibertámadások, de jelentős hatást gyakorolnak a közvéleményre, mert a céljuk a félelemkeltés.

A legutóbbi DDoS-támadásoknak március végén és április elején több szlovén állami intézmény és vállalat volt a célpontja.

Akkor egy orosz kiberbűnözői csoport vállalta magára a felelősséget, elmondásuk szerint azért, mert Szlovénia támogatást nyújtott Ukrajnának.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!