Uzsorázás miatt jogerősen három év börtönre ítélték Nyírpilis polgármesterét

Kék hírek, 2020.11.19

Uzsorázás, zsarolás és csalás miatt jogerősen három év börtönbüntetésre ítélte a Nyíregyházi Törvényszék Beri Róbertet, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Nyírpilis polgármesterét.

Resán Dalma, a törvényszék sajtószóvivője a MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében azt írta, a másodfokú bíróság enyhítette a B. R. vádlottra csalás és zsarolás bűntette, csalás bűntettének kísérlete és uzsorabűncselekmény miatt első fokon kiszabott három év hat hónap börtönbüntetést, valamint négy évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától és 455 ezer forint erejéig vagyonelkobzást rendelt el.

A tényállás szerint a férfi 2014-től a szabolcsi település polgármestereként kihasználta nehéz anyagi helyzetben lévő lakosok helyzetét. Több embernek hitelre adott pénzt és élelmiszert úgy, hogy később havonta ötven százalékkal több pénzt kért vissza tőlük. Mivel a havi jövedelmüket az adósok teljes egészében a hitel visszafizetésére költötték, élelmiszert már csak a vádlott családja érdekeltségébe tartozó boltból tudtak vásárolni hitelre, ami tovább növelte tartozásukat - ismertette a szóvivő.

A férfi kihasználta azt is, hogy a helyi lakosság nagyrészt nincs tisztában az ingatlan adásvétel jogi szabályozásával és 2015-ben úgy kínált eladásra egy ingatlant, mintha arra feljogosították volna a ház valódi tulajdonosai. A vádlott a 650 ezer forint értékű ház vételárának havi 50 ezer forintonkénti törlesztésében állapodott meg a vevőként jelentkezett házaspárral, akik néhány hónap múlva már 540 ezer forintot meg is fizettek neki.

Miután a házaspár ideiglenesen elköltözött a faluból, a vádlott 600 ezer forintért újból eladta a házat egy helyi asszonynak. Az eredeti vevők később vissza akartak költözni a házba, a vádlott azonban közölte velük, hogy a házat már eladta másnak, de ennek ellenére 105 ezer forintot, az elmaradt törlesztőrészletek és kamatok kifizetését követelte tőlük. A házaspárnak nem volt ennyi pénze, félelmükben 25 ezer forintot mégis átadtak zsarolójuknak - tette hozzá a szóvivő.

Resán Dalma elmondta, a büntetés enyhítésekor a törvényszék figyelembe vette, hogy a bűncselekmény elkövetése óta hosszabb idő telt el és ez az időmúlás nem róható a vádlott terhére.

Az ítélet jogerős.

Beri Róbert (független) 2010 óta polgármestere a Nyírbátor közelében fekvő községnek. A 2019. október 13-ai önkormányzati választáson újraválasztották.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!