Vádat emeltek egy vállalkozó ellen adócsalás miatt

Kék hírek, 2023.09.21

A Heves Vármegyei Főügyészség vádat emelet egy vállalkozó ellen majdnem hetvenöt millió forint vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás és okirat-hamisítás miatt.

Bíróság A Heves Vármegyei Főügyészség azt közölte csütörtökön az MTI-vel, hogy a középkorú férfi - mint az általa alapított társas vállalkozás ügyvezetője - az autósporthoz kapcsolódóan reklámszolgáltatási tevékenységet végzett.

Ennek során 2018-ban és 2019-ben is nagyobb összegű számlákat állított ki az ügyfelei részére. Ezek a számlák tartalmazták az általános forgalmi adót, amit a megrendelők minden alkalommal megfizettek a vádlottnak a részükre nyújtott szolgáltatások díjával együtt.

Az ügyvezető azonban több hónapon keresztül szándékosan elmulasztotta a hozzá befolyt áfa bevallását és befizetését az állami költségvetésbe.

Mint írták, 2019 áprilisában a vádlott színleg értékesítette a gazdasági társaságot egy nőismerőse részére azért, hogy az adóeltitkolás nyomon követését és felderítését megnehezítse.

A látszólagos cégeladás kapcsán eljáró ügyvédet a szerződő felek megtévesztették: a jogi képviselő nem tudott arról, hogy az alapító okiratban átvezetett módosításoknak nincs valós alapja, így a közhiteles cégnyilvántartásba hamis magánokiratok alapján valótlan adatok kerültek.

A nő a közreműködésért 10 000 forintot kapott, mellyel a maga részéről le is zárta a kapcsolatát a papíron általa vezetett vállalkozással. A céget a bíróság azóta törölte a cégnyilvántartásból - tették hozzá.

A főügyészség a nyomozás során gyanúsítottként kihallgatott asszony esetében - a közvetett tettesként elkövetett közokirat-hamisítás bűntette kapcsán - feltételesen felfüggesztette a büntetőeljárást.

A halmazati bűncselekmények elkövetésével vádolt valódi ügyvezetővel szemben benyújtott vádiratban a vádhatóság arra tett mértékes indítványt, hogy bíróság az előkészítő ülésen - beismerése esetén - ítélje 3 év börtönre a férfit, emellett 5 évre tiltsa el őt a gazdálkodó szervezet vezetésével kapcsolatos foglalkozástól - írták.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!