Védett szürke farkasokat lőtt ki három borsodi vadász

Kék hírek, 2024.02.01

Szabadlábon védekezhet az a három borsodi vadász, akik engedély nélkül lőttek ki, több fokozottan védett szürke farkast is Magyarországon.

Védett szürke farkasokat lőttek ki
A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) Bűnügyi Szolgálat Korrupció és Gazdasági Bűnözés Elleni Főosztály Kiemelt Ügyek Osztály Környezeti Bűnözés Elleni Alosztályán még ősszel indult büntetőeljárás, miután kiderült, hogy ismeretlenek szürke farkasokat lőnek ki.  

A rendőrség gyanúja szerint a vadászok a vadállomány megtartása érdekében lőtték ki évek óta és rendszeresen a szürke farkasokat. A fokozottan védett állatok értéke egyedenként mintegy negyedmillió forint.  

A rendőrség gyanúja szerint a természetkárosítással egy 33, valamint egy 49 éves putnoki, valamint egy 43 éves edelényi vadász gyanúsítható.  



A vadászok tisztában voltak azzal, hogy a szürke farkasok fokozottan védettek, mégis kilőtték az állatokat. Mindhárom férfi több éve vadászik és különböző vadásztársaságok tagjai.  

Az NNI összehangolt akció keretében, a TEK támogatásával házkutatásokat tartott a vadászoknál. A Putnokon, Felsőnyárádon, valamint Edelényben megtartott házkutatások során farkasoktól származó koponyákat, fogakat, valamint az elpusztított állatokat tartalmazó elektronikus adatok találtak. Az állati maradványkat, valamint a vadászok engedéllyel tartott vadászfegyvereit a rendőrség lefoglalta. Az állatok tetemeit szekértő vizsgálja meg.  

A három borsodi vadászt a rendőrség természetkárosítással gyanúsítja, a férfiak kihallgatásukat követően szabadlábon védekezhetnek.  

A nyomozás tovább folytatódik, további személyek meggyanúsítása sem kizárt az ügyben - olvasható a közleményben.  

Mint ismert, a múlt évben egy jeladóval ellátott svájci farkast elpusztítása keltett nagy felháborodást a lakosság körében, az NNI abban az ügyben is elfogta az elkövetőket.  
(Webrádió)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!