Vizsgálóbizottság: az izraeli miniszterelnök is személyesen felelős a Meron-hegyi katasztrófáért

Kék hírek, 2024.03.06

Az állami vizsgálóbizottság szerdán nyilvánosságra hozott jelentése szerint Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök, Amír Ohana volt belbiztonsági miniszter, Jákov Avitán volt vallásügyi miniszter és Jákov Sabtáj jelenleg is hivatalban lévő rendőrfőkapitány személyesen felelős a 45 ember halálát okozó, 2021 áprilisában történt Meron-hegyi katasztrófáért.

A vizsgáló bizottság szerint Netanjahunak tudnia kellett, hogy a zarándokhely évek óta elhanyagolt és veszélyes, és nem járt el a tőle elvárható módon az esetleges katasztrófa megakadályozása érdekében, és ezért személyes felelősség terheli a tragédiáért, melyben agyontaposták a szűk átjáróba szorult zarándokokat. A testület nem tett javaslatot a miniszterelnök elleni intézkedésre.

Szintén személyesen felelősnek találták Amír Ohana akkori belbiztonsági minisztert, s azt javasolták, hogy többet ne tölthesse be ezt a posztot. A szintén felelős Jákov Avitán volt vallásügyi miniszter a bizottság javaslata szerint nem lehet többé miniszter izraeli kormányban.

Jákov Sabtáj rendőrfőkapitányról azt írták, hogy az általa elkövetett mulasztás miatt menesztését javasolnák, ha jelenleg nem lenne különleges háborús helyzet. Sabtáj megbízatása a nyár elején jár le, miután a közelmúltban a háború miatt hat hónappal meghosszabbították.

Szintén hibázott a bizottság szerint Simon Lavi, a rendőrség északi körzetének akkori parancsnoka, de ő nem sokkal az események után vállalta a felelősséget és lemondott, s már nem dolgozik a rendőrségnél.

2022 augusztusában a bizottság 18 köztisztviselőnek küldött figyelmeztető levelet, melyben bejelentették, hogy várhatóan felelősnek találják őket nyomozásuk alapján Izrael történetének legnagyobb civil katasztrófájáért.

Netanjahu a bizottság előtt tett vallomásában elhárította felelősségét. Azt hangsúlyozta, hogy nem foglalkozott a Meron-hegyi zarándoklat biztonságának kérdésével, noha a bizottság tagjai különféle, hozzá azt megelőzően elküldött, erről szóló dokumentumokat adtak át neki.

"Nem tudok felelősséget vállalni azért, amit nem tudtam" - mondta Netanjahu. "Ha megragadtak volna a kabátom gallérjánál fogva, és azt mondták volna, hogy szörnyű katasztrófa fog történni, akkor gondoskodtam volna róla" - tette hozzá a bizottság előtt.

A vizsgálóbizottságot 2021-ben, Naftali Bennett miniszterelnöksége alatt hívta életre az izraeli kormány.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!