Vonatbaleset Mindszenten - MÁV: a motorvonat vezetője betartotta a szabályokat

Kék hírek, 2022.04.05

Minden szabályt betartott annak a motorvonatnak a vezetője, amely egy kisteherautóval ütközött össze kedd reggel 7 óra előtt Mindszent határában egy vasúti átjáróban - közölte a helyszínen a MÁV-Volán-csoport szóvivője. A balesetben öten a helyszínen meghaltak.

Több ember meghalt egy vonatbalesetben Mindszentnél Biber Anett a Csongrád-Csanád megyei településen tartott sajtótájékoztatóján azt mondta, a Kiskunfélegyházáról Hódmezővásárhelyre tartó motorvonat vezetőjének alig maradt ideje fékezni, amikor az átjáróban váratlanul elé hajtott egy kisteherautó. "A fékhatás így már nem érvényesülhetett" - fűzte hozzá.

A mozdonyvezető mindent az utasításoknak megfelelően tett, betartotta a pályaszakaszon érvényes 80 kilométer per órás sebességhatárt is. A biztosítóberendezés jól működött, a közút felé tiltó jelzést mutatott - tudatta a szóvivő.

A vonaton a vezetőn és a jegyvizsgálón kívül tizenketten utaztak. A mozdonyvezetőn kívül mindenki megsérült. A jármű az ütközés után csaknem 100 métert siklott, majd az oldalára borult. Az anyagi kár meghaladhatja a 100 millió forintot, a motorvonatot selejtezni kell - közölte Biber Anett.

A motorkocsit daruval emelik vissza a pályára és egy mozdonnyal vontatják el a helyszínről. A műszaki mentés miatt - várhatóan szerda reggelig - Szentes és Hódmezővásárhely között pótlóbuszok közlekednek - mondta a szóvivő. Hozzátette: a pályaszakaszt a vasútforgalom újraindulása után is csak csökkentett sebességgel használhatják majd a szerelvények.

Biber Anett felhívta a figyelmet arra, hogy tavaly és idén jelentősen nőtt az átjárókban történő balesetek száma. 2020-ban 62 ilyen baleset következett be, tavaly már 24-gyel több, ezek közül 16-ban halt meg valaki. Idén - a keddit is beleértve - 26 baleset történt.

Több mint tíz éve valamennyi átjáróban történt balesetet a közúti közlekedésben részt vevők figyelmetlensége okozta - közölte a szóvivő.

A balesetet szenvedő kisteherautóban heten utaztak. Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője korábban az MTI-nek elmondta: a baleset helyszínére tíz mentőautó és egy mentőhelikopter érkezett. 

Közölte: a balesetben öt férfi a helyszínen életét vesztette, a mentők két férfit súlyos sérülésekkel - fej- és végtagsérülésekkel - kórházba szállítottak. A vonaton 11 utas szenvedett - jellemzően - zúzódásokat, őket megfigyelésre szintén kórházba vitték.

A szóvivő tájékoztatása szerint a baleset sérültjeit a szegedi, a szentesi, a hódmezővásárhelyi és a kecskeméti kórházakba vitték.

(FOTÓ)
(MTI)

Címkék

Mindszenti vonatbaleset

Galériánk

Több ember meghalt egy vonatbalesetben Mindszentnél Több ember meghalt egy vonatbalesetben Mindszentnél Több ember meghalt egy vonatbalesetben Mindszentnél Több ember meghalt egy vonatbalesetben Mindszentnél Több ember meghalt egy vonatbalesetben Mindszentnél Több ember meghalt egy vonatbalesetben Mindszentnél Több ember meghalt egy vonatbalesetben Mindszentnél Több ember meghalt egy vonatbalesetben Mindszentnél
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!