Washington ejti a vizsgálatot Cienfuegos volt mexikói védelmi miniszter ellen

Kék hírek, 2020.11.18

Az amerikai igazságügyi tárca nem folytatja tovább a bűnügyi vizsgálatot Salvador Cienfuegos volt mexikói védelmi miniszter ellen - jelentette be William Barr amerikai igazságügyi miniszter kedden a mexikói igazságügyi miniszterrel közösen kiadott közleményében.  

Cienfugeos 2012 és 2018 között, Enrique Pena Nieto elnök kormányában töltötte be a védelmi miniszteri posztot. Idén október 15-én Los Angelesben vették őt őrizetbe kábítószer-kereskedelem és pénzmosás gyanújával. Letartóztatása után egy szövetségi bíró New Yorkban azonnal jelezte, hogy vádat is emelnek ellene.

William Barr a mexikói hivatali partnerével, Alejandro Gertz Maneróval közösen kiadott közleményben leszögezte: letartóztatása óta Cienfuegos ellen megindult a nyomozás Mexikóban is, és mivel - Barr megfogalmazásában - "partneri a viszony a két ország rendfenntartó erői között", az amerikai tárca úgy döntött, hogy a maga részéről befejezi az eljárást.

A közlemény tudatta azt is, hogy amennyiben a mexikói nyomozás is megalapozottnak tartja a vádemelést, a volt kormánytagot a mexikói törvények alapján vonják felelősségre. Az amerikai hatóságok minden eddigi nyomozati anyagot átadnak a mexikói hatóságoknak.

"Erősebbek vagyunk, ha együtt dolgozunk és tiszteletben tartjuk nemzeteink szuverenitását" - fogalmazott az amerikai és a mexikói igazságügyi miniszter. Hangsúlyozták egyúttal, hogy a két ország egyesült erőkkel küzd "a bűnözés minden formája ellen". A közös közlemény nyilvánosságra hozatala után nyilatkozott Marcelo Ebrard mexikói külügyminiszter is. Mexikóvárosban tartott sajtókonferenciáján dicsérte és "példa nélkül állónak" nevezte az amerikai döntést, amelyet a biztonságpolitikai együttműködés példájaként említett. Hangsúlyozta, hogy kormánya e döntést a mexikói szuverenitás tiszteletben tartásaként értékeli.

Salvador Cienfuegost az amerikai igazságszolgáltatás azzal gyanúsította, hogy 2015 és 2017 között kenőpénzeket fogadott el a Sinaloa-kartellként ismertté vált kábítószer-kereskedő hálózattól, amelynek cserében védelmet biztosított.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!