Zalaegerszegen folytatódik az elektromos csuklós autóbusz tesztelése

Kék hírek, 2021.10.27

Sopron után ezen a héten Zalaegerszegen tesztelnek a HUMDA Zrt. Zöld Busz Mintaprojektjének keretében egy új, elektromos meghajtású csuklós autóbuszt, majd Székesfehérváron és Szolnokon folytatódik a program - tájékoztatta a szervezet szerdán az MTI-t.

A közlemény szerint Steiner Attila, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) körforgásos gazdaság fejlesztéséért, energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára azt hangsúlyozta, hogy a HUMDA Magyar Autó-Motorsport Fejlesztési Ügynökség Zrt. koordinálásában működő Zöld Busz Mintaprojektben részt vevő városok önkormányzatai 4,5 millió forintos támogatásban részesültek, amelynek köszönhetően a négy helyszínen csaknem 300 ezer lakosnak nyílik lehetősége az elektromos csuklós busz ingyenes kipróbálására.

Az államtitkár hozzáfűzte: novemberben Székesfehérvár, majd Szolnok ad otthont az elektromos autóbusz tesztelésének. A tesztüzemben résztvevő járművet a BYD Europe B.V. és a BYD Electric Bus & Truck Hungary Kft. konzorciuma biztosítja, új fejezetet nyitva a magyar kormány által indított, zöld busz programot megalapozó mintaprojekt megvalósításában.

Zalaegerszegen BYD gyártmányú K11U típusú csuklós autóbusz közlekedik a kéthetes tesztidőszakban. A buszon ingyenesen utazhatnak az érdeklődők - emelte ki az ITM államtitkára.

Jelezte azt is, hogy a mintaprojektben részt vevő csuklós autóbuszok tesztelésével szélesebb körű üzemeltetési tapasztalatokat lehet szerezni, amely hozzájárulhat ahhoz, hogy a következő buszbeszerzési pályázaton már elektromos csuklós autóbuszokra is lehessen támogatást igényelni.

Vigh László, Zalaegerszeg és térségének országgyűlési képviselője (Fidesz) azt emelte ki, hogy a következő évtizedben minden második autóbusz környezetbarát lesz Magyarországon. Ez hozzájárul a kormány azon célkitűzéséhez, hogy az ország 2050-re teljesen klímasemlegessé váljon.

Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg polgármestere (Fidesz-KDNP) hangsúlyozta: a város célul tűzte ki, hogy 2030-ra energiahatékony, élhetőbb, fenntartható, zöld megyeszékhellyé váljon. Számos intézkedési tervvel készülnek, így például napelemparkok, kerékpárutak épülnek, elektromos töltőket telepítenek, intézményeik energetikai felújítására, illetve zöldfelületeink növelésére is odafigyelnek.

A céljaikat segíti a Zöld Busz Mintaprogram is, amelynek részeként most egy elektromos csuklós busz tesztelésére van lehetőség, de 2022-től 11 új, elektromos busz áll majd a helyi közösségi közlekedés szolgálatába - tette hozzá a polgármester.

Weingartner Balázs, a HUMDA Zrt. elnök-vezérigazgatója arra hívta fel a figyelmet, hogy a zöld mobilitás stratégiai jelentőségű terület a HUMDA működésében. A kevésbé környezetszennyező, zöldebb közlekedési eszközök minél szélesebb körű használata, a modernebb járműállomány és a fenntarthatóság növelése a küldetésük része.

A Zöld Busz Mintaprogram keretében megvalósuló, ehhez hasonló városi demonstrációs projektek lehetőséget adnak arra, hogy a lakosság találkozhasson a kormány zöld szemléletével Az üzemeltetési tapasztalatok és lakossági visszajelzések jóvoltából pedig számos jövőbeni döntést alapozhatnak meg - közölte Weingartner Balázs.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!