Duda Ernő: A hatásos oltások védenek a halálos és súlyos betegség ellen

Koronavírus, 2021.05.02

Az immunológus, virológus professzort többek között az Indában felbukkanó, és az ottani egészségügyi rendszert térdre kényszerítő dupla mutáns koronavírus variánsról is kérdeztük.

Duda Ernő
WR: Indiában összeomlani látszik az egészségügyi rendszer, amely a koronavírus helyi mutációjának köszönhető. Miben áll az indiai dupla mutáns veszélyessége, hiszen amellett, hogy láthatólag sokkal jobban fertőz, mint az eredeti változat, arról is hallani, hogy valamilyen szinten képes megkerülni az immunrendszert és az eddigi oltások is talán kevésbé hatékonyak lehetnek ezen variáns ellen. Nagyon aggasztó hírek érkeznek Indiából, mit lehet tudni a koronavírus B.1.617 névre hallgató mutációjáról?

D.E.: Közel másfél milliárd ember él Indiában. Nem rég százmilliók vettek részt vallási ünnepeken, lelkesen terjesztve a vírust. Meglett az eredménye. De a napi 300 ezer új fertőzött arányaiban jóval kevesebb, mint ahány új fertőzöttet láttunk idehaza pár hete. Ennyivel jobb a mi egészségügyi rendszerünk. Az új variánsról nagyon kevés megbízható ismeretünk van. Majd hetek múltán derül ki, hogy jobban terjed-e, mint pl. a Kent-i variáns. Nem tartom valószínűnek, hogy minden oltást ki tudna játszani, biztosra veszem, hogy hatásos oltások továbbra védeni fognak a halálos és súlyos betegség ellen.

WR: Magyarországon korábban a vuhani változat okozott megbetegedéseket, amelyet mostanra szinte teljesen kiszorított a brit verzió, csak remélni tudom, hogy amennyiben az indiai dupla mutáns változat eljut Magyarországra, sikerül izolálni az eseteket, ahogyan ezt már jónéhány európai országban már meg is tették. Ön szerint hogy lehetne elejét venni annak, hogy az indiai variáns ne tudjon dominánsá válni és hasonló katasztrófát okozni, mint Indiában?

D.E.: Nem biztos, hogy ki tudja szorítani a jelenlegi variánst. Mint mondtuk, a mi egészségügyi rendszerünk nem az indiaival van egy szinten. De a széleskörű nyitás segíthet az indiai és a brit variánsnak legalább egy hullámot okozni.

WR: Van-e esetleg a látótérben olyan variáns, amely hasonlóan veszélyes, mint az indiai mutáció?

D.E.: Nem tudjuk mennyire veszélyes az indiai.

WR: 3,5 millió beoltott után többek között megnyitotta a teraszokat a kormány, illetve fokozatos enyhítések lesznek, amelyeket főleg azok tudnak majd igénybe venni, akiknek védettséget igazoló igazolványuk van. Ön szerint nem volt korai a nyitás? Jó ütemben érkeznek a fokozatos lazítások vagy túl gyors a tempó?

D.E.: A 4 millió beoltott emberből legfeljebb másfél millió védett. Remélhetőleg kevesen fogják azt elhinni, hogy védetté váltak attól, hogy kaptak egy erről szóló igazolást. Ha továbbra is figyelmen kívül hagyjuk a személyi védelmet (maszk, távolság, higiénia), meg lesz a következménye.

WR: Nagyon úgy tűnik, hogy jó néhány oltás esetében szükség lehet harmadik dózisra, illetve az is előfordulhat, hogy az egyre másra felbukkanó mutánsok miatt változtatni kell a vakcinákon. Ön ezt hogy látja?

D.E.: Vannak adataink, amelyek azt sugallják, hogy nem mindegyik alkalmazott vakcina képes védettséget kialakítani a beoltottak mindegyikében. Érdemes lenne mérni a védettséget, hogy elkerüljük a hamis biztonságból következő tragédiákat. A mRNS alapú vakcinák várhatóan legalább egy évig hatásosak maradnak a mérések alapján, hasonló időtartamot várnék a vektor oltóanyagoktól is. Megjósolhatatlan, hogy kell-e majd a mutánsok miatt újabb oltás, de ezek előállítása hetek kérdése (és már folyik is).

WR: A globalizáció és a vadállatok életterének elhódítása óhatatlanul magával hozta, hogy egy ilyen vírus berobbanjon. Sajnos több vírus is fenyegeti az emberiséget, például az Ebola és a Nipah. Az Ebola talán kevésbé okozhat problémát, tekintve, hogy nincs tünetmentes fertőzött tudomásom szerint, a betegek nagyon hamar, nagyon rosszul lesznek. A Nipah-vírust a gyümölcsevő denevérek terjesztik, ennél a vírusnál viszont a lappangási idő akár 45 nap is lehet. Az Ebolához hasonlóan a Nipah is borzasztóan veszélyes, hiszen 40-70% a mortalitási rátája. Ön szerint kell félnünk ezektől a vírusoktól vagy más egyéb kórokozótól, okozhatnak pandémiát?

D.E.: Ismerünk olyan esetet, amikor az Ebolából „kigyógyult”, tünetmentes férfi másfél év múltán fertőzte meg szexuális partnerét, mert a spermájában még ürítette a vírust. Jobb, ha valamennyivel nagyon résen leszünk!

WR: Szintén aggodalomra adhat okot, hogy megjelentek hazánkban is a Hyalomma kullancsok, amely többek között terjesztője lehet a szintén nagyon veszélyes krími-kongói vérzéses láznak. Ezek az eredetileg Magyarországtól délebbre őshonos kullancsok veszélyes vírusok hordozói lehetnek, az ökológusok a közösségi tudomány jegyében lakossági információk felhasználásával monitorozzák az egyre gyakrabban előforduló, emberre is veszélyes faj hazai jelenlétét. Csak remélni tudom, hogy ezek a kullancsok nem szaporodnak el idehaza, Ön hogy látja ezt a kérdést?

D.E.: Már a nálunk jóval északibb Németországban is megtalálták ezeket. Ha a telek ilyen enyhék lesznek, semmi nem fogja visszatartani terjedésüket. Nem csak vírusokat, Rickettsiákat (szerk.: baktériumokat) is terjesztenek, nem árt az óvatosság kullancs ügyben sem.
(Webrádió)

Címkék

Duda Ernő Koronavírus Virológus Immunológus Covid-19 Indiai mutáns Hyalomma Nipah
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!