Duda Ernő: Fertőzőbb vírus változat terjedhet

Koronavírus, 2021.05.23

A vírológus professzort a jelenleg engedélyezett vakcinákról és többek között a Covid-19 koronavírus fertőzőbb mutációiról is kérdeztük, amelyek sok országban okoznak gondot, leterhelve az egyébként is a végletekig kizsigerelt egészségügyi ellátó rendszert.

Duda Ernő
WR: Ha jól tudom, Magyarországon eddig öt Covid-19 elleni vakcina használatára adtak engedélyt. Az amerikai-német Pfizer-BioNTech, a brit-svéd Oxford-AstraZeneca, az orosz Szputnyik-V, az amerikai Moderna mellett a kínai Sinopharm oltóanyagára. Alapvetően milyen különbségek vannak a vakcinák hatásmechanizmusa között, hiszen sokat hallani mRNS-ről, csimpánz-adenovírus vektorról, valamint elölt, illetve inaktivált vírusról? 

D.E.: Az amszterdami EMA (European Medicines Agency) jogosult engedélyezni az EU tagállamokban használt gyógyszereket és oltóanyagokat. A Pfizer/BioNTech, a Moderna és az Astra/Zeneca vakcinája rendelkezik ilyen engedéllyel. Rövidesen jóváhagyásra kerül(het) még a CueVac, a Novavax és a Janssen (J & J) oltóanyaga is.

A tagállamok hatóságai az egyes tagállamokban jóváhagyhatnak egyéb hatóanyagokat és vakcinákat a maguk felelősségére. Ilyen engedélyt kapott a Szputnyik V, és várhatóan kapni fog a Sinopharm készítménye is Magyarországon.

Inaktivált vírust csak az utóbbi tartalmaz. A kórokozóból minél kevesebb kerül a vakcinába, az annál biztonságosabbnak tekinthető. A fejlesztés alatt álló, kb. 300 féle koronavírus-ellenes oltóanyagból alig akad 1-2, amelyik a teljes vírus tartalmazza (ilyen pl. az indiai vagy az iráni vakcina).

A Novavax vakcinája a vírusnak csak egyetlen fehérjéjét (az S fehérje a vírus tömegének kb. 5 %-a) tartalmazza, amely ellen a kialakuló ellenanyagok (és T sejtek) a fertőzéssel szemben tökéletes védelmet nyújtanak.

Az AZ, a Janssen és a Szputnyik vírus eredetű vektort (nem vírust!) használ, hogy ennek az S fehérjének a génjét bejuttassa a sejtekbe. Ez a vírus eredetű gén nem tud beépülni a mi DNS-ünkbe (episzómális DNS). Egy rövid ideig termelteti az S fehérjét, de a kialakuló immunválasz ezeket a sejteket el is pusztítja, 1-2 hét után semmi nyoma nem marad szervezetünkben a vektor alapú vakcinának, csak a tartós immunitás.

A mRNS alapú védőoltások még tovább mennek. A sejtek, amelyekbe ez a mRNS bejut, pár órán keresztül termelik az S fehérjét, de utána elbontják az RNS-t. Tehát órák alatt eltűnik minden, amit az injekcióval belénk juttattak. Az S fehérjét termelő sejteket itt is a kialakuló immunválasz pusztítja el.

WR: Korábban aggodalmának adott hangot a kínai Sinopharm oltóanyagával kapcsolatban, ugyanakkor több fórumon is elmondta, hogy a betegségnél bármelyik, itthon engedélyezett oltóanyag sokkal jobb. A korábban felsorolt valamennyi vakcina biztonságos?

D.E.: A SARS-CoV-2 vírus fertőzésének nagyon súlyos komplikációi vannak, a betegségbe sokan bele is halnak. A Sinopharm vakcina esetében fennáll az elméleti esélye annak, hogy autoimmun folyamatokat tud kiváltani, de egyelőre ilyenekről nem értesültünk. Az azonban kizárt, hogy a betegség által okozott károsodást megközelítő veszélyeket tartogatna ez az oltás.

WR: A Covid-19 koronavírusnak sajnos számos mutációja létezik, Szlovákiában jelenleg a brit variáns tarol, amely egyes kutatások szerint mintegy 70%-kal jobban fertőz az eredeti vírussal szemben. Ugyanakkor hallani brazíl, dél-afrikai, sőt norvég mutánsról is. Amennyiben ez nem lenne elég, a brit változat a kaliforniai mutánssal rekombinálódott. Ön szerint ezek a mutációk "csak" jobban fertőznek vagy valamelyiktől van komoly félnivalónk?

D.E.: Az a fehérje, amelyhez a vírus kapcsolódni tud (ACE2) a denevérben és az emberben nagyon hasonló, de nem pontosan azonos. A vírus – eredetileg – a denevérét tudta nagyon erősen kötni. Az emberben kialakuló véletlen mutációi között előfordulnak olyanok, amelyek egyre erősebben tudnak ez emberi változathoz kötődni, ezek fokozhatják a járvány terjedését, mert fertőzőbbek az eredetinél. Ettől még a vírus okozta betegség klinikai jellege nem változik, nem okoz súlyosabb, vagy enyhébb betegséget.

Változna a helyzet, ha egy véletlen mutáns kevésbé súlyos betegséget tudna okozni. Mivel a tünetmentesek (nagyon enyhe tünettel rendelkezők) terjesztik legjobban a vírust, nem a kórházban kezeltek, egy ilyen vírus akkor is gyorsan terjedhetne, ha nem kötődne erősebben az emberi ACE2-höz, mint a többi variáns.

WR: A hazánkban engedélyezett vakcinák mindegyike védelmet nyújt a jelenleg fertőző mutációkkal szemben? Bizonyos kutatások szerint van olyan, itthon is használt oltóanyag, amelyik nem hatékony bizonyos mutációval szemben.

D.E.: Szögezzük le, hogy minden vakcina kivédi a – bármilyen mutáns törzs által okozott – halálos vagy nagyon súlyos betegséget. Amikor arról írnak, hogy a Dél-afrikai Köztársaságban az ott terjedő variánssal szemben kevésbé véd az AZ vakcinája, akkor a fertőződésről, tehát tünetmentes, vagy enyhe tünetekkel járó betegségről van szó. Nincs kizárva, hogy a mutánsokkal szemben talán a Sinopharm vakcinája fogja majd a legáltalánosabb védelmet nyújtani, – bár még ez sem lett bizonyítva.

WR: A napokban megint emelkedni kezdett a koronavírus esetszám, Ön szerint a harmadik hullám előszobájában járunk?

D.E.: Tessék mondani, mikor ért véget az első hullám? Jelenleg az a tény, hogy a megszorító intézkedések mellett is emelkedik a fertőzöttek száma vagy azt jelentheti, hogy többen „kihágnak”, vagy, és ez a valószínűbb, hogy terjed egy fertőzőbb vírus változat.

WR: Teljesen más téma, de Afrikában megint felbukkant az Ebola, csak remélni tudom, hogy arra semmi esély sincs, hogy ez egyszer eljusson az öreg kontinensre, legfőképpen hozzánk, hiszen egy borzasztóan veszélyes vírusról van szó, amelynek mortalitása is sokszorosa a koronavírusénak?

D.E.: Egy globalizált világban ezért van esélye annak, hogy az Ebola eljusson Európába vagy Észak-Amerikába. De az Ebola esetében nincs tünetmentes fertőzött, így a terjedést sokkal jobban kontrollálni lehet. Ha továbbra is irtjuk az őserdőket és mindenféle exotikus állatot a tányérunkon szeretnénk látni, akkor fel lehet készülni a koronavírusként terjedő, de Ebolaként pusztító újabb járványokra! 

(Webrádió)

Címkék

Duda Ernő Koronavírus Virológus Immunológus Covid-19
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!