Duda Ernő: Pár száz év, és a mostani koronavírus senkit sem fog érdekelni

Koronavírus, 2022.07.10

A koronavírus esetszámok újra növekedést mutatnak, sőt van olyan ország, ahol le is zajlott egy hullám. Jelenleg az Omicron BA.4, illetve BA.5 variánsa terjed leginkább. Az Omicron variánsról Duda Ernő professzort, Pro Urbe díjas virológust kérdeztük.

Prof. Duda Ernő
WR: Több országban, így Magyarországon is újra növekszik a koronavírus fertőzöttek száma. Az Omicron BA.4, illetve BA.5 variánsa fertőz leginkább. Mit lehet tudni ezekről a variánsokról, miben különböznek az eredeti Wuhan-törzstől?

D.E: Az omikron nagyon különböző vírus, mint az eredeti SARS-CoV-2 volt. Nem az alfa-delta evolúciós irány újabb variánsa, inkább egy olyan rekombináns, amelyik az emberi- és valami rágcsáló eredetű vírus származéka. Más módon, más sejteket fertőz, ezért más a betegség lefolyása is.

WR: Portugáliában például a halálozások 93 százaléka a 80 év feletti korosztályból került ki, ugyanakkor az ország magas átoltottsággal rendelkezik. Egyes szakemberek mindenképpen a 3. illetve idősek és krónikus betegek esetében a 4. oltás felvételére buzdítanak. Önnek mi a véleménye erről?

D.E: Eddig is az volt, hogy a veszélyeztetetteket (idősek, daganatos- és krónikus betegek, transzplantáltak) újra és újra oltani kell. Az oltások hatása kevesebb, mint fél évig tart. Amíg nincs tartósabb hatású oltás, ismételni kell.

WR: Egyes vélemények szerint a korábbi természetes fertőzés, még a vakcinával kiegészítve sem nyújt védelmet az újrafertőződés ellen, a vírus ismert változásai (mutáció) miatt. Tehát ismét előtérbe kerülhet a maszk használat zárt térben és a szellőztetés, megfelelő vakcináció kombináció fontossága. Önnek mi a véleménye erről?

D.E: Egyetértek.

WR: Egyelőre még klinikai fázisban vannak a második generációs COVID-19 vakcinák, amelyek hatékonyabb antitestes immunitást válthatnak ki az újabb változatok ellen. Ugyanakkor a jelenlegi vakcinák is jól védenek a kórházi kezelés, illetve súlyos állapot ellen. Mikor érkezhetnek az új generációs vakcinák és valóban hatékonyabbak lehetnek elődeiknél?

D.E: Nagyon különböző technológiával készült, más módon ható vakcinák tucatjait fejlesztik. Majd a gyakorlatban kiderül, melyik lesz a nyerő. Az omikron fertőzését egyébként az antitestek kevésbé tudják kivédeni, mint a korábbi változatokét, éppen az eltérő fertőzési mód miatt.

WR: Mikor felejthetjük már el végre a koronavírust, vége lesz ennek valamikor?

D.E: Nyugi, az evolúció működik! Pár száz év, és a mostani koronavírus senkit sem fog érdekelni.

WR: A globális felmelegedés hatására több gleccser is olvadásnak indult, a tudósok legnagyobb meglepetésére soha nem látott baktériumok és vírusok kerültek elő a jég alól. Ön szerint ez jelenthet veszélyforrást vagy a természetes folyamat része, nincs ok az aggodalomra?

D.E: Mi azoknak a leszármazottai vagyunk, akik azoknak az ősi kórokozóknak a fertőzését túlélték. Jobban tartok azoktól a baktériumoktól, gombáktól, egysejtűektől, vírusoktól, amelyek azokban a kis emlősökben, hüllőkben, madarakban szaporodnak, akiknek az élőhelyét most és a jövőben foglaljuk, vagy pusztítjuk el.
(Webrádió)

Címkék

Duda Ernő Koronavírus Covid-19 Omicron BA.4 BA5
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!