Ilyenkor mindennél többet ér a beteg és orvos közti bizalom megléte

Koronavírus, 2021.03.15

Egy kicsi településen különösen sokat számít, hogy a beoltottak be tudnak számolni atapasztalataikról a rokonoknak, szomszédoknak, ismerősöknek - mondja Mohos András,Tiszasziget háziorvosa. Interjúnkból az is kiderül, hogy milyen szempontok alapjánajánlanak oltóanyagot a pácienseknek.

Koronavírus - Idősek második oltása Békéscsabán
WR: Gondolom, sűrű napokat él át. Meg tudja mondani, körülbelül mennyi oltást adott be az utóbbi napokban?

MA:Nem igazán számoltam, és nem is akarok nagyot tévedni, így azt mondom, a házorvosi rendelőben és az oltópontokon több százan kapták meg a koronavírus elleni védőoltást.

WR: Mennyien vannak a praxisában?

MA: Mintegy 1400 ember tartozik hozzám, de értelemszerűen vannak köztük 18 éven aluliak is, akiket egyelőre nem oltunk.

WR: Hogy viszonyulnak az emberek az oltásokhoz?

MA: Vannak olyanok, akiket erősen befolyásolt a média, illetve a közösségi oldalakon megjelenő vélemények is nagy hatást gyakorolnak az emberekre. Szkeptikusok mindig lesznek, de amikor a beoltottak elmondják az ismerősöknek, barátoknak, rokonoknak, hogy nincs mitől tartaniuk, akkor sokan megváltoztatják a véleményüket. Nagyon sokat számít, hogy személyesen magyarázzuk el az oltások jelentőségét, és adunk tanácsot a vakcinák kiválasztásával kapcsolatban. Ilyenkor mindennél többet ér a beteg és orvos közti bizalom megléte.

WR: Mindegyik itthon engedélyezett vakcinával dolgozott már?

MA: Igen, de igyekszünk minden páciensnek a neki leginkább megfelelő oltóanyagot beadni. Az oltás előtt konzultálunk, és az életkort, valamint a páciens betegségeit figyelembe véve ajánljuk neki valamelyik gyártó termékét.

WR: Egy 60 év alatti, komoly betegségekkel nem küzdő embernek például melyik oltást ajánlják?

MA: Nekik az AstraZeneca vakcináját adjuk, ha elfogadja. Egyébként a Pfizer a legnépszerűbb, illetve a legismertebb, és ezért sokan kérik ezt az oltóanyagot.

WR: Mi a legfontosabb szempont most egy háziorvos számára?

MA: Az, hogy minél hamarabb minél több embert beoltsunk, és hogy mindenki számára a korának és egészségi állapotának megfelelő oltóanyagot adjunk.

WR: Van elég vakcinájuk?
MA: Igen, bár hétről hétre változik, mely gyártók oltóanyagát kapjuk, de igyekszünk rugalmasan kezelni a rendelkezésünkre álló mennyiséget. A regisztráltak közül például azokat hívjuk be, akik számára kifejezetten ajánlott a nálunk lévő vakcina.

WR: Gondolom, még nincsenek túl a nehezén.

MA: Mint említettem, néhány száz ember kapta meg a védőoltást a praxiskörzetemben, de még igen sok a dolgunk, úgyhogy munkás hétköznapok várnak még ránk.
(Webrádió)

Címkék

Dr. Mohos András Tiszasziget Háziorvos Koronavírus
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!