Koronavírus - 6,419 millió a beoltottak, 12 636 az új fertőzöttek száma, a múlt héten elhunyt 104 beteg

Koronavírus, 2022.10.12

A koronavírus ellen beoltottak száma 6 418 580, közülük 6 205 067-en a második, 3 898 061-en a harmadik, 352 741-en pedig már a negyedik oltásukat is megkapták - közölte a múlt heti összesített adatokat szerdán a koronavirus.gov.hu.

A kormányzati portálon azt írták: az előző héten 12 636 új fertőzöttet igazoltak, ezzel a járvány kezdete óta 2 120 543-ra nőtt az azonosított fertőzöttek száma.

Meghalt a múlt héten 104, többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 47 680-ra emelkedett.

A gyógyultak száma 2 036 700, az aktív fertőzötteké 36 163.

Jelenleg 1700 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 32-en vannak lélegeztetőgépen.

Azt írták, hogy Magyarországon a járvány "jelenleg mérsékelten zajlik", ami köszönhető a magas átoltottságnak is. Hangsúlyozták: a vírus továbbra is a beoltatlanokat veszélyezteti a legjobban, ezért őket továbbra is az oltás felvételére kérik.

A megerősítő oltás mindenkinek ajánlott, aki négy hónapnál régebben kapta meg az előző oltását - olvasható az oldalon.

Kiemelték, hogy a kormány továbbra is biztosítja az oltás lehetőségét. Az oltás továbbra is kérhető a háziorvostól, házi gyermekorvostól, valamint beadatható a kórházi oltópontokon, ahová péntekenként időpontfoglalással és anélkül is lehet menni.

Már felvehető a megerősítő oltás az új típusú, omikron elleni Pfizer-vakcinával is. Az oltóanyag egyadagos és kizárólag emlékeztető oltásra kapott uniós engedélyt. A megerősítő oltás a pénteki oltási napokon időpontfoglalás nélkül is felvehető - tájékoztattak.

Közölték azt is, hogy a kedvező járványadatokra tekintettel szeptember 30-án változott a koronavírus-fertőzöttekre vonatkozó protokoll. "Magyarországon a járvány jelenleg mérsékelten zajlik, ami köszönhető a magas átoltottságnak is" - emelték ki.

Jelezték: a hatósági házi karantén megszűnt, így ilyen adatot már nem közölnek.

A légúti tünetekkel bíró betegeket és enyhe tüneteket mutató igazolt fertőzötteket továbbra is arra kérik, hogy a tünetek megszűnéséig otthonukban gyógyuljanak, és csak a legszükségesebb esetben hagyják el azt, ebben az esetben javasolt a maszkviselés.

A súlyos tüneteket (például nehézlégzés, légszomj) mutató betegeket továbbra is kórházban ápolják - tették hozzá.

A kormány és az operatív törzs folyamatosan elemzi a járványhelyzetet, és ha szükséges, további intézkedéseket hoz - írták a koronavirus.gov.hu oldalon.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!