Koronavírus - A brit hatóságok befejezik a járvány reprodukciós rátájának rendszeres közlését

Koronavírus, 2022.12.26

Megszüntetik januártól a brit egészségügyi hatóságok a koronavírus-járvány terjedési lendületét mérő "R" fertőzési ráta rendszeres közlését.

Nick Watkins, a brit kormány egészségbiztonsági hivatalának (UK Health Security Agency, UKHSA) adatkezelési tudományos igazgatója a BBC közszolgálati rádiónak nyilatkozva hétfőn elmondta: a korábban hetente, jelenleg kéthetente kiszámított és közzétett reprodukciós mérőszám feleslegessé vált, mivel Nagy-Britannia "együtt él" a koronavírussal, és a lakosság nagy többsége már megkapta a koronavírus elleni oltások több dózisát.

A brit egészségügyi minisztérium legfrissebb - a december 22-i helyzetet mutató - statisztikája szerint Angliában, ahol az Egyesült Királyság népességének 90 százaléka él, eddig több mint 144 milliót adtak be a koronavírus elleni vakcina első, második, harmadik és negyedik - emlékeztető - dózisából. Az 50 év feletti angol lakosság csaknem kétharmada mind a négy oltási adagot megkapta.

Watkins professzor hétfői BBC-nyilatkozatában úgy fogalmazott, hogy az "R" reprodukciós ráta "hasznos és egyszerű" eszközként segítette a közegészségügyi intézkedések és a kormányzati döntések meghozatalát, de a magas oltottsági arány és a kezelési módszerek fejlődése lehetővé tette a továbblépést a következő szakaszba, "amelyben már együtt élünk a Covid-19-et okozó vírussal".

A UKHSA tudományos igazgatója szerint a hatóságok továbbra is figyelik a koronavírus-járvány dinamikáját, hasonlóan számos más elterjedt betegség megfigyelési módszereihez.

Az "R" reprodukciós mutató azt jelzi, hogy meghatározott számú - általában tíz vagy száz - koronavírus-fertőzött hány embernek adja tovább a fertőzést.

A 1 feletti reprodukciós rátákból rendszerint a járvány terjedésének gyorsulására lehet következtetni.

A brit kormány készenléti helyzetekben működő tudományos tanácsadó testületének (SAGE) legfrissebb számításai szerint az "R" reprodukciós ráta Angliában jelenleg 1 és 1,2 között jár.

Ez a becslés azt mutatja, hogy tíz fertőzött átlagosan 10-12 másik embernek adja át a koronavírus-fertőzést

A SAGE számítási módszertana szerint az 1-1,2 közötti becslési sáv alsó értéke esetén a járvány stagnál, ha viszont a becslési sáv felső értéke helytálló, akkor naponta 4 százalékkal emelkedik a fertőzöttek száma az előző 24 órához viszonyítva.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!