Koronavírus - A DRV Zrt. kötbérmoratóriumot ad elsősorban vendéglátósoknak, kisvállalkozásoknak

Koronavírus, 2021.06.10

A veszélyhelyzet végéig nem kell a nem lakossági felhasználóknak szerződésszegési kötbért fizetniük a megszerzett kvóta-mennyiség túllépése miatt a Dunántúli Regionális Vízmű Zrt. (DRV) működési területén - áll a víziközmű-szolgáltató közleményében, amelyet csütörtökön juttatott el az MTI-hez.

A meghirdetett moratóriummal a siófoki központú DRV azonnali segítséget kíván nyújtani a helyi, elsősorban a Balaton-környéki kisvállalkozásoknak és vendéglátósoknak.

A hatályos jogszabály értelmében a gazdálkodó szervezeteknek, vállalkozásoknak a tevékenységük végzéséhez szükséges ivóvízmennyiség igénybevételéhez víziközmű-fejlesztési hozzájárulást kell fizetniük az úgynevezett víziközműkvóta-mennyiség megszerzésével. A hozzájárulás mértékét, vagyis a kvóta nagyságát az adott felhasználási hely egy napi ivóvízigénye határozza meg. A kvóta túllépése szerződésszegésnek minősül, amely miatt a szolgáltató kötbért érvényesíthet.

A kvótatúllépés miatti többletköltség elsősorban a balatoni és velencei-tavi vendéglátósokat érinti érzékenyen, akik nehezményezték, hogy a koronavírus-járvány okozta lezárások és a hűvös idő miatti gyengébb tavaszi szezon után a főszezont rögtön egy jelentős kiadással kell kezdeniük. Bár az eddig kirótt kötbérek összege vállalkozásonként átlagosan jellemzően néhány tízezer forint körül mozgott, a befizetendő összeg egyes esetekben jelentős terhet jelenthet az éppen csak éledező vendéglátósoknak - fogalmaz a közlemény.

A DRV ezért úgy döntött, hogy a veszélyhelyzet végéig igénybe vett szolgáltatások esetében mentesíti az érintett vállalkozókat az említett okok miatti kötbér megfizetése alól a 2020-as és a 2021-es évben.

"Továbbra is folytatjuk a kvótatúllépések ellenőrzését, tájékoztatjuk az érintetteket a túlfogyasztásról, de a veszélyhelyzet végéig nem kell megfizetniük a kötbért" - magyarázta Lakatos Edina, a társaság sajtószóvivője. A DRV további könnyítéseket is bevezetett, köztük a részletfizetési lehetőséget a díjbefizetéseknél.

A kötbérmoratórium 2021. június 7-én lépett életbe, és azokban az esetekben érvényesíthető, ahol a felhasználókat a szolgáltató korábban már értesítette a kvótatúllépésről, de levelet még nem küldött részükre a fizetendő kötbérről. A könnyítés újabb kvótatúllépések esetében is érvényes a veszélyhelyzet végéig - fogalmaz a közlemény.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!