Koronavírus - A francia kormány 25 gazdasági és munkajogi rendeletet hirdetett ki, a párizsi kórházak sürgős segítséget kértek

Koronavírus, 2020.03.25

Miközben Franciaországban felgyorsult a koronavírus-járvány terjedése, és Elzász után a párizsi kórházak is óriási nyomás alá kerültek, a kormány 25 gazdaságvédelmi, munkajogi és szociális rendeletet hirdetett ki szerdán annak érdekében, hogy a társadalom minden területe fel tudjon készülni a következő hetekben várható példátlan válsághelyzetre.

"Hosszú erőfeszítésre kell Franciaországnak felkészülnie. Az egészségügyi válság, amely most mindenkit foglalkoztat, egyre inkább gazdasági és szociális sokká fog átalakulni, és még csak a válság elején tartunk" - mondta Edouard Philippe miniszterelnök a kormányülést követően, amelyen az egészségügyi rendkívüli állapot értelmében rekordszámú, mintegy 25 rendeletet fogadott el a kabinet. Ezek elsődleges célja a lakosság megóvása mellett a várható szociális és gazdasági károk korlátozása. Eddig mintegy 37 ezer vállalat és 770 ezer munkavállaló kérelmezte a teljes vagy részleges kényszerszabadságért járó bérpótlékot, amelyet teljes egészében átvállal a kormány mindenkinek.

Martin Hirsch, a 39 párizsi közkórház vezérigazgatója a France Info hírrádióban sürgős segítséget kért egészségügyi dolgozók toborzására, illetve a fertőzött vagy kifáradt ápolók pótlására, valamint az "emberfeletti teljesítményük" elismerésére.

A napok óta túlterhelt elzászi régió után a fővárosban is kritikussá vált a helyzet, ahol már több mint 1600 beteget kezelnek kórházakban. Párizsban azonban nem annyira hely- és eszközhiány, hanem inkább munkaerőhiány tapasztalható, ezért a kijárási korlátozások miatt az otthonukban tétlen orvostanhallgatókat és minden más önkéntest várnak a kórházak a betegek ellátásra.

A hétfő esti összesítés szerint 1100-ra emelkedett a Covid-19 fertőzésben meghaltak száma, ami 240-nel több, mint hétfő este. A járvány januári kezdete óta ez a legmagasabb növekedés 24 óra alatt. A 22 300 regisztrált beteg közül 10 176-an vannak kórházban, közülük 2516-an intenzív osztályokon, 434-gyel többen, mint az előző nap.

Jérome Salomon járványügyi igazgató szerint azonban a halálos áldozatokról közzétett adatok csak a kórházban elhunytakra vonatkoznak, akik "csak kis részét" teszik ki a vírus franciaországi áldozatainak, amely az idősotthonokban is szed áldozatokat. Nem hivatalos adatok szerint a mintegy 6 ezer idősotthon közül már csaknem kétszázban találtak fertőzötteket, az egyik elzászi otthonban húszan, egy Párizs közeliben 16-an, a svájci határ közelében pedig heten vesztették életüket.

"A Párizs környéki Ile-de-France régió hétszáz idősotthona közül 100-150-et már elért a Covid-19 fertőzés. Az első védelmet az ápolók jelentik, ők szállnak szembe a járvánnyal, és a betegek és a hozzátartozóik elveszettségével, miután a kapcsolattartás megszakadt a látogatási tilalom miatt" - hangsúlyozta Frédéric Valletoux, a francia kórházszövetség elnöke a France Info hírrádióban.

Emmanuel Macron államfő szerda délután az elzászi Mulhouse kórházába látogatott - amely jelenleg a legterheltebb egészségügyi intézmény - , hogy kifejezze szolidaritását az egészségügyi dolgozók és a teljes keleti régió iránt.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!