Koronavírus - A gyanúsított és a tanú közötti státuszba helyezték a korábbi francia miniszterelnököt

Koronavírus, 2022.10.22

A gyanúsított és a tanú közötti státuszba helyezte a francia igazságszolgáltatás Édouard Philippe volt miniszterelnököt a koronavírus-járvány franciaországi kezelése miatt folyó eljárás keretében - erősítették meg igazságügyi források szombaton a France Info hírrádió értesülését.

A volt kormányfőt, aki 2017. májustól 2020. júliusig volt hivatalban, kedden hallgatta meg a miniszteri rangú politikusok ügyeivel foglalkozó, 1999-ben létrehozott francia köztársasági bíróság (CJR), s a várakozásokkal ellentétben közvetlenül nem vádolta meg.

A testület egy évvel ezelőtt indított eljárást mások élete veszélyeztetésének gyanújával Agnes Buzyn ellen, aki Philippe kormányában az egészségügyi tárcát vezette. A volt miniszterelnököt -, aki jelenleg a normandiai Le Havre polgármestere és a kormányt támogató Horizontok nevű centrista párt elnöke - viszont csak a "jogi képviselővel rendelkező tanú" státuszba helyezte. Ez azt jelenti, hogy az eljárásban ugyan meggyanúsították, de bűncselekmény elkövetésével közvetlenül nem vádolják.

A Franciaországban eddig 155 ezer életet követelő koronavírus-járvány kezdetén hivatalban lévő kormány ellen eredetileg 90 panasz érkezett arra a jogszabályra hivatkozva, amely szerint két év szabadságvesztéssel és 30 ezer eurós (10,5 millió forint) pénzbüntetéssel sújtható az a kormánytag, aki szándékosan elmulasztja a megfelelő intézkedéseket meghozni az emberek biztonságára veszélyt jelentő eseményekkel szemben.

A 90-ből 53-at vizsgált meg a CJR, és kilencet talált befogadhatónak. Ezek alapján 2020. július 7-én indította meg az előzetes vizsgálatot Édouard Philippe korábbi miniszterelnök, Agnes Buzyn volt egészségügyi miniszter és utóda, Olivier Véran ellen. Közülük egyelőre csak Agnes Buzyn vádlott, jóllehet az ügyészség korábban mindhármuknál tartott házkutatást.

A nemzetgyűlés vizsgálóbizottsága előtt 2020 júniusában Buzyn elmondta: január 11-én írásban jelezte a miniszterelnöknek és a köztársasági elnöknek is, hogy a koronavírus "potenciális veszélyt" rejt magában, miközben nyilvánosan még azt állította, hogy a koronavírus elterjedésének kockázata a lakosság körében nagyon csekély, bár hozzátette, hogy ez még változhat. Később úgy nyilatkozott: a tárcától való februári távozásakor "tudta, hogy a cunami előttünk áll".
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!