Koronavírus - A holland miniszterelnök "tüntetésnek álcázott erőszaknak" nevezte a zavargásokat

Koronavírus, 2021.11.22

Mark Rutte holland ügyvivő miniszterelnök "tüntetésnek álcázott erőszaknak" nevezte az újjáéledő koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozások elleni, zavargásba torkolló hétvégi tüntetéseket - jelentette hétfőn a helyi sajtó.

A kormányfő a médiának adott nyilatkozatában hangsúlyozta: "mindig is harcolni fogok a tüntetés jogáért, ez része demokráciánknak, jogállamiságunknak, de elfogadhatatlan, hogy idióták erőszakot alkalmaznak a rendfenntartók és a mentősök ellen azzal az ürüggyel, hogy elégedetlenek a korlátozó intézkedésekkel".

Hozzátette: az igazságszolgáltatás mindent megtesz annak érdekében, hogy az erőszakos cselekmények mögött állókat felelősségre vonják.

Hollandia a múlt héten ismét részleges zárlatot és egy sor - elsősorban a vendéglátást érintő - korlátozást vezetett be a járvány erősödése miatt.

A hágai kabinet azt is tervezi, hogy a nem beoltott emberek számára megtiltja bizonyos helyszínek, köztük éttermek és bárok látogatását. Hétfői értesülések szerint a rendőrség 80 embert - köztük több fiatalt és kiskorút is - letartóztatott, az egyszerre több holland városban tartott tüntetések során, ahol a randalírozók gyújtogattak, több üzlet kirakatát megrongálták, füstbombákat és tűzijátékokat hajítottak a rendfenntartókra. A rendőrség "figyelmeztető lövéseket" adott le, amelyek hét embert sebesítettek meg.

A rendőri szakszervezetek is elítélték a zavargásokat, és azt hangsúlyozták, hogy a rendőrségnek "kíméletlen erőszakkal" kellett szembenéznie.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!