TV műsor

Koronavírus - A járvány miatt elhalasztják a demokraták elnökjelölt-állító konvencióját- FRISSÍTETT (új: Obama tanácsadója)

Koronavírus, 2020.04.02

Az új típusú koronavírus járványa miatt az amerikai Demokrata Párt elhalasztja az elnökjelölt-állító konvencióját - jelentette be csütörtökön az Országos Demokrata Bizottság, a párt vezető szerve.

A július közepére tervezett elnökjelölt-állító konvenciót az augusztus 17-ével kezdődő héten tartják. A helyszín változatlanul a wisconsini Milwaukee lesz.

Ezen a konferencián döntenek a Demokrata Párt elnökjelöltjéről. Jelenleg Joe Biden, az Obama-kormányzat egykori alelnöke a legesélyesebb jelölt, bár a versenyből még nem szállt ki vetélytársa, Bernie Sanders vermonti szenátor.

"Úgy gondoljuk, ezekben a bizonytalan időkben a lehető legjobb megközelítés, ha egyelőre figyelemmel követjük a járványhelyzet alakulását, hogy a párt a lehető legbiztonságosabb körülmények között tarthasson sikeres konvenciót" - nyilatkozott a CNN hírtelevíziónak Joe Solmonese, a konvenció lebonyolításával megbízott igazgató.

A Demokrata Párt vezető politikusai már március közepén nyilvánosan fontolgatni kezdték a konvenció elhalasztását. Tom Perez, a párt vezetője például az egészségügyi szakemberektől kért útmutatást, Katie Peters, a konvenció szóvivője pedig arról nyilatkozott, hogy nem szabad szükségtelenül kockára tenni az emberek egészségét. Joe Biden sokáig elutasította a konvenció elhalasztásának ötletét, de szerdán az NBC televízió éjjeli showműsorában már a halasztás mellett állt ki.

A republikánusok elnökjelölő konvenciójának augusztusi időpontját nem változtatták meg. Mandi Merritt, a Republikánus Országos Bizottság (RNC, a republikánus párt vezető szerve) szóvivője csütörtökön azt mondta: a pártkonvenciót változatlan helyen és időben megtartják. A republikánusok augusztus 24. és 27. között az észak-karolinai Charlotte városában tartják az elnökjelölő gyűlést.

Biden "nagyon veszélyes helyzetben" van, mert "történelmi méretű részvétel" lesz az őszi választásokon - jósolta David Plouffe, Barack Obama volt elnök egykori tanácsadója a Fox News csütörtöki rádióadásában. A tanácsadó szerint ugyanis a rosszabbodó gazdasági helyzetért, a rendkívüli méreteket öltő munkanélküliségért nem Donald Trump elnököt okolják majd, hanem a járványt. Plouffe szerint megfogalmazódnak ugyan bírálatok a járvány kezdeti kezelését illetően, de az elnököt támogatók tábora szilárd.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!