Koronavírus - A Kínában működő európai vállalatokat negatívan érintik a járványellenes intézkedések

Koronavírus, 2022.05.05

A Kínában működő európai vállalatok többségét negatívan érintik a koronavírus-járvány megfékezését célzó, szigorú intézkedések - derült ki az Európai Unió Kínában működő kereskedelmi kamarájának felméréséből, amelynek eredményeit csütörtökön ismertették Pekingben.

A 372, többségében Sanghajban, Pekingben és Dél-Kínában működő, európai vállalat részvételével április végén készült felmérés szerint a járványügyi korlátozások leginkább az ellátó láncban és a logisztika területén, valamint az üzleti utak és személyes találkozók megvalósításában okoznak fennakadásokat.

A működési akadályok fényében a válaszadók közel 60 százaléka számít bevételei csökkenésére.

A felmérésben részt vevő európai cégek 23 százaléka jelezte, hogy fontolgatja jelenlegi vagy tervezett befektetéseinek áthelyezését más piacokra. Jörg Wuttke, a kamara elnöke úgy vélekedett, hogy a kínai piac elsősorban a kiszámíthatóság hiánya miatt veszített vonzerejéből. A válaszadók 77 százaléka tartotta Kínát kevésbé vonzó befektetési célpontnak. Az oktatási, a légi közlekedési, valamint a jogi szolgáltatásokkal foglalkozó szektorokban működő vállalatok esetében különösen magas volt az aránya a kínai piac befektetési potenciálját negatívan értékelőknek.

Wuttke az oktatási szektor európai szereplőinek háttérbe szorulását azzal magyarázta, hogy a járvány idején jelentősen megcsappant a Kínában élő külföldiek száma, és komoly nehézségek adódtak a külföldi oktatói személyzet utánpótlásában. A légi közlekedés területén pedig a járatritkítások és a külföldiek beutazásának, valamint a nemzetközi utazásoknak a korlátozása mellett az ukrajnai háború kezdete óta az orosz légtér elkerülése újabb nehézségekkel állította szembe a szektorban működő vállalatokat.

Bár a foglalkoztatotti létszámot illetően az európai vállalatok 67 százaléka nem helyezett kilátásba változást, a válaszadók több, mint egyharmada leépítésekre számít, a tervezett bővítések száma pedig elhanyagolható mértékű. A kamara elnöke megjegyezte: a külföldi munkaerő felvétele komoly akadályokba ütközik, részben a járvány miatti beutazási és egyéb korlátozások következtében, másrészt pedig amiatt, mert sokakat elrettentenek a Kínában történő munkavállalástól a Sanghajban alkalmazott lezárásokhoz hasonló intézkedések.

Wuttke rámutatott: miközben Kína ragaszkodik a koronavírus terjedését teljes mértékben felszámoló járványkezelési stratégiához, a Kínával vetélkedő ázsiai országok - az európai országokhoz hasonlóan - megtanultak együtt élni a vírussal. Az utazási korlátozások feloldását követően az európai cégvezetőknek Ázsia más országaiban lehetőségük van a helyszínre utazva tájékozódni a kínált lehetőségekről, és az egyes országok képviselői is személyesen látogathatnak Európába a befektetési lehetőségek népszerűsítése céljából. Kína esetében erre már a harmadik éve nincs lehetőség.

A kamara a járványkezelési stratégia változtatását javasolta a kínai kormányzatnak a piaci kiszámíthatóság helyreállítása érdekében, valamint a gazdaságra bénítóan ható lezárások elkerülése végett sürgette az idős korosztály átoltottságának mielőbbi javítását. Wuttke úgy fogalmazott: nem tartható a teljes gazdaság gúzsba kötve egy kis csoport miatt.

A kamara továbbá a tünetmentes vagy csupán enyhe tüneteket mutató fertőzöttek esetében otthoni karantén alkalmazására tett javaslatot a központi karantén helyett. Emellett javasolta a szingapúri oltási modellhez hasonlóan a többféle védőoltás kombinált használatát, illetve a külföldi gyártású, mRNS-alapú vakcinák alkalmazását is.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!