TV műsor

Koronavírus - A következő két hétvégén karantén lesz a francia Riviéra egy részén

Koronavírus, 2021.02.22

Az újabb koronavírus-variánsok fokozódó terjedésének megfékezése érdekében a következő két hétvégén karantén lép életbe a francia Riviéra tengerparti településéinek egy részén - jelentette be hétfőn a helyi prefektúra.

Jóllehet a fertőzőbb variánsok egyre nagyobb arányt öltenek az újabb megbetegedésekben - a brit variáns aránya jelenleg 36 százalék az előző heti 25 százalékhoz képest, a dél-afrikai és a brazil variáns pedig az új esetek öt százalékát jelenti - országos szinten a járványügyi mutatók egy hónapja stagnálnak, országosan 100 ezer lakosra 190 fertőzött jut.

A riasztási szintet a kormány 100 zer lakosra vetítve 250-ben jelölte ki, s a dél-franciaországi Nizza városában ez a szám már meghaladta a 700-at, s a pozitív tesztek aránya 10 százalék, az országos 6 százalékkal szemben.

A dél-franciaországi Alpes-Maritimes megye prefektusa a kormány hozzájárulásával ezért úgy döntött, hogy a következő két hétvégére péntek délután 6 órától hétfő reggel 6 óráig lakhelyelhagyási tilalmat rendel el a Théoule-sur-Mer településtől Menton városáig terjedő szakaszon, ahol a megye lakosságának 90 százaléka él.

A lakhelyet ugyanakkor napi egy órára öt kilométeres körzetben el lehet hagyni séta, kutyasétáltatás, sportolás céljából, illetve más egyéb elengedhetetlen vagy sürgős ügyben (orvosi ellátás, munkavégzés). A megyében keddtől az 5 ezer négyzetméternél nagyobb alapterületű üzletek nem nyithatnak ki, kivéve a gyógyszertárakat és az élelmiszert árusító üzleteket.

Bernard Gonzalez megyei prefektus sajtótájékoztatóján elmondta: megerősítik az olasz-francia határ és a nizzai repülőtér ellenőrzését.

A francia határokon csak 72 órásnál nem régebbi PCR teszttel lehet belépni az országba, az intézkedés a határmenti ingázókat ugyanakkor nem érinti.

A hatóságok azt is jelezték, hogy felgyorsítják az oltási kampányt a megyében.

Az intézkedés nem titkolt célja, hogy távol tartsák hétvégénként a belföldi turistákat és a külföldieket a francia Riviérától.

Franciaországban eddig kétszer volt országos lezárás: 2020. március 17-től május 11-ig, majd október 30-tól december 15-ig. A második karantén feloldása óta az egész országban délután 6 órától reggel 6 óráig tartó éjszakai kijárási tilalom van érvényben.

A kormány az elmúlt hetekben többször is jelezte, hogy szeretne elkerülni egy harmadik országos lezárást, Emmanuel Macron államfő pénteken pedig azt mondta, hogy 8-10 nap múlva lesz arról döntés, hogy a jelenlegi járványügyi intézkedéseken érdemes-e enyhíteni, vagy szigorítani kellene.

A járványügyi mutatók viszonylag magas szinten stagnálnak csaknem egy hónapja: kórházban jelenleg 25 ezer fertőzöttet ápolnak az előző heti 26 ezer után, akik közül továbbra is 3300-an vannak intenzív osztályon. Az elhunytak száma a járvány kezdte óta meghaladta a 84 ezret.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!