Koronavírus - A moszkvai főpolgármester a digitális forgalomellenőrzési rendszer országos kiterjesztését javasolta

Koronavírus, 2020.04.22

A Moszkvában bevezetett digitális forgalomellenőrzési rendszer egész Oroszországra való kiterjesztésére tett javaslatot szerdán Szergej Szobjanyin, az orosz főváros polgármestere, aki egyben a kormány járványellenes koordinációs tanácsának is alelnöke.

Szobjanyin egy, az oroszországi régiók vezetőinek részvételével megtartott videotanácskozáson rámutatott, hogy a rendszer országossá tétele lehetővé tenné az emberek régiók közötti mozgásának ellenőrzését a forgalom korlátozása nélkül. Rámutatott, hogy az önizoláció és a vírus terjedésének megakadályozás szempontjából fontos modell a légi, a vasúti és a távolsági autóbuszközlekedésben is alkalmazható.

Moszkva szerdán tért át a városi közlekedésben április 15. óta megkövetelt digitális forgalmi engedélyek automatikus ellenőrzésére. A legalább május 1-jéig hatályos szabályozás értelmében a fővárosi közösségi közlekedés kizárólag az előzetes kódigénylésben megjelölt sorszámú bérletkártyával vagy szociális igazolvánnyal vehető igénybe. A személyhez nem kötött, egyszer használatos vonaljegyek érvényességét felfüggesztették.

A gépkocsiforgalomból térfigyelő kamerák szűrik ki azokat az autókat, amelyek rendszámához üzemeltetőik nem szereztek be előzetesen digitális közlekedési engedélyt. Kódot kell igényelniük a kerékpáron vagy más, rendszám nélküli kerekes járművön, sőt, a taxival közlekedőknek is. Aki ezt elmulasztja, arra bírságot szabnak ki.

A Rosszija 24 hírtelevízió nap közben arról számolt be, hogy a nap folyamán Moszkvában 15 olyan gépkocsivezetőt tartóztattak fel és szállítottak mentővel kórházba, akinek koronavírus-fertőzés vagy annak gyanúja miatt házi karanténban kellett volna tartózkodnia. A járványellenes védekezés fővárosi operatív törzse közölte, hogy az automatizált kontrollra való áttérés nem okozott fennakadást. Bérletükhöz 1,7 millióan, autójukhoz pedig több mint 3 millióan igényeltek előzetesen kódot.

Az önizoláció szabályainak megsértése miatt a nap folyamán a moszkvai rendőrök az elmúlt nap alatt csaknem 1400, a fokozott készültség bevezetése óta pedig több mint 20 ezer jegyzőkönyvet vettek fel a fővárosban. Az arcfelismerő rendszerrel összekötött térfigyelő kamerák egy nap alatt 48 Covid-beteget vagy velük egy háztartásban élő embert azonosított a fővárosban, akiket megbírságoltak és egészségügyi megfigyelő központokba szállítottak.

Az előírások betartását 13 ezer rendőr, 3 ezer nemzeti gárdista és ezer önkéntes járőr felügyeli.

Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes szerdán újságíróknak nyilatkozva úgy vélekedett, hogy a Covid-19-fertőzés jelentős nemzetközi konfliktusokhoz vezethet, mert a világ befolyási központjai között kiéleződött a küzdelem jövőbeni vezető szerepért.

"Sajnos, a koronavírus nemcsak hogy nem simította el, hanem inkább felerősítette és felgyorsította ezt a folyamatot. Elmélyül a megosztottság, amely nagy nemzetközi potenciális konfliktusok létrejöttéhez, a nagyhatalmak közötti összeütközéshez vezethet" - mondta a diplomata.

Szavai szerint a világban továbbra is fennáll a nukleáris háború kockázata. Rjabkov elmondta, hogy előkészületek folynak az ENSZ Biztonsági Tanácsa öt állandó tagja videokonferencia keretében tartandó csúcstalálkozójának megrendezésére. Az esemény időpontját nem árulta el, témájaként a világjárványt nevezte meg

Dmitrij Peszkov elnöki szóvivője közölte, hogy a Kreml nem mondott le az alkotmánymódosításról szóló országos szavazás megrendezéséről, amelyre az eredeti tervek szerint szerdán kellett volna sort keríteni. Mint mondta, a voksolás új időpontjáról vannak már elképzelések, de ezeket nem kívánta megosztani.

A VCIOM állami közvélemény-kutató intézet szerdán közölt felmérése szerint a részvételi szándék 70 százalékos.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!