Koronavírus - A román hatóságok nem szándékoznak járványügyi korlátozásokat bevezetni

Koronavírus, 2022.07.25

Továbbra is hétről hétre csaknem duplájára emelkedik az újonnan diagnosztizált koronavírusos fertőzöttek száma Romániában, de az egészségügyi hatóságoknak nem áll szándékukban járványügyi korlátozásokat bevezetni, amíg a kórházi kezelésre szorulók száma viszonylag alacsony - mutatott rá Andrei Baciu egészségügyi államtitkár egy televíziós nyilatkozatában, amelyet hétfőn idézett a Digi24.ro hírportál.

A tisztségviselő szerint az omikron mutánsra kifejlesztett, a jelenleginél hatékonyabb oltás hiányában - amelyet csak őszre várnak - a most terjedő BA5-ös alvariánssal szemben az egyedüli védekezési módszer a védőmaszk önkéntes viselése lehet. Baciu azt mondta: ez a kórokozó az előzőeknél is ragályosabb, de többnyire nem jár súlyos tünetekkel, úgyhogy most már nem azt tartják szem előtt, milyen magas a megbetegedések száma, hanem azt, hogy hogy milyen mértékben tudja ellátni az egészségügyi rendszer a kórházi kezelésre szorulókat.

A szaktárca hétfői jelentése szerint jelenleg 3392 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, 80 százalékkal többet, mint egy héten korábban. A súlyos esetek száma is megduplázódott egy hét alatt: míg múlt hétfőn 108, most már 204 covidos beteget részesítenek intenzív terápiában. Az államtitkár szerint augusztus folyamán várható ennek a hatodik járványhullámnak a tetőzése Romániában, de - mint mondta - nem terveznek semmilyen korlátozást, csak ajánlás szintjén javasolják a védőmaszk használatát a zsúfolt helyeken.

A vasárnap véget ért héten 42 822 új koronavírus-fertőzöttet diagnosztizáltak, 80 százalékkal többet, mint az azt megelőző héten. Továbbra is magas - a 20 százalékot közelíti - az újrafertőzöttek aránya. Andrei Baciu szerint főleg azoknál tapasztalnak újrafertőződést, akik a közelmúltban - néhány hónapja - estek át a betegségen. Szerinte ez is az omikron sajátossága: többnyire nem okoz súlyos betegséget, de az immunválasz is gyengébb, és hamarabb elfelejti a szervezet.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!