Koronavírus - A spanyol kormányfő a lakosság jelentős részének beoltását ígéri 2021 első felében

Koronavírus, 2020.11.20

A lakosság jelentős részének beoltását ígérte jövő év első felében Pedro Sánchez spanyol kormányfő pénteken egy Agoncillóban tartott sajtótájékoztatón.

Mint mondta, a kormány szeptemberben kezdett el dolgozni az oltási stratégián, amelyet várhatóan jövő keddi ülésén fogad el.

A spanyol egészségügyi minisztérium pénteki jelentése szerint a héten tovább lassult a koronavírus-terjedésének üteme. Százezer emberből átlagosan 419-en fertőzöttek. Egy héttel ezelőtt számuk még 498 volt.

A legmagasabb a fertőzöttek aránya Baszkföldön és Ceuta észak-afrikai autonóm városban, ahol egyaránt 690 eset jut százezer emberre. Az országban a legkedvezőbb a járványügyi helyzet a Kanári-szigeteken, ahol ez a szám 80.

Az Ibériai félszigeten található tartományok közül Madridban a legkisebb, 285 a fertőzöttek aránya százezer lakosra vetítve. A fővárost is magában foglaló térségnek október elején még a legrosszabbak voltak a járványügyi mutatói Spanyolország régiói közül.

A madridi autonóm kormány pénteken bejelentette: december elején tíz napra lezárja a tartományt, ahonnan csak indokolt esetben lehet be- és kilépni, mivel ebben az időszakban négynapos hosszú hétvége lesz, és szeretnék elkerülni, hogy az utazások kedvezőtlenül befolyásolják a már javuló járványügyi helyzetet a térségben.

Az egészségügyi tárca adatai szerint Spanyolországban a járvány kezdete óta több mint másfélmillió fertőzöttet regisztráltak, számuk 15 ezerrel nőtt csütörtök óta, amelyből hatezret az elmúlt 24 órában diagnosztizáltak.

A fertőzés eddig 42619 ember halálához járult hozzá, 1341-en az elmúlt egy hétben hunytak el.

Spanyolországban október 25-e óta szükségállapot van érvényben, amelyet a parlament május 9-éig meghosszabbított. A Kanári-szigetek kivételével mindenhol éjszakai kijárási tilalom van érvényben. Minden nyilvános helyen kötelező a maszk viselése és hatnál többen nem gyűlhetnek össze.

A 17 spanyolországi tartomány és a két észak-afrikai autonóm spanyol város saját területén egyénileg határozza meg a védekezés szintjét, valamint a szükséges korlátozásokat. Például van, ahol zárva tartanak a vendéglátóhelyek, míg máshol csak a teraszokon lehet vendégeket fogadni. Akad olyan régió, ahol csak alapos indokkal lehet a városok között közlekedni, és van, ahol korlátozták a tartományból való ki- és belépést.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!