Koronavírus - A spanyol tartományok többsége támogatta az egységes járványügyi kritériumokat

Koronavírus, 2020.09.30

A spanyol tartományok többsége támogatta az egységes járványügyi kritériumok bevezetését azokban a városokban, ahol több mint százezren élnek - jelentette be a spanyol egészségügyi miniszter szerda este, amelyre a madridi tartományi kormány úgy reagált: nem volt konszenzus, így jogilag nem érvényes a döntés.

Salvador Illa sajtótájékoztatóján elmondta: a 17 tartomány és két észak-afrikai exlávé közül 13 szavazott igennel a szaktárca javaslatára, egy tartózkodott, öten pedig elutasították.

Nem támogatta az elképzelést a függetlenségpárti vezetésű Katalónia, a konzervatív Néppárt vezette Murcia, Andalúzia, Galícia, valamint Madrid sem.

A tárcavezető értetlenségét fejezte ki a madridi elutasítás miatt, hiszen az autonóm helyi kormánnyal kedden előzetesen megállapodtak a javaslat elfogadásáról.

"Senki sem érti a visszalépést" - jegyezte meg.

Pedig a minisztérium elképzelése jelenleg kizárólag a madridi tartományt érinti, a főváros mellett kilenc településén teljesülnek a korlátozások bevezetéséhez szükséges új feltételek, azaz százezer lakosonként legkevesebb ötszáz eset előfordulása, az elvégzett tesztek több mint 10 százalékának pozitivitása, valamint az intenzív osztályok több mint 35 százalékos telítettsége a régióban.

Mindezek azt vonják maguk után, hogy korlátozni kell a be- és kijárást az érintett városokba, amelyekben a kereskedelmi és vendéglátó egységek 50 százalékos létszámkorlátozás mellett működhetnek, és legfeljebb este tíz óráig lehetnek nyitva. Összejöveteleken hatnál többen nem vehetnek részt - részletezte az intézkedéseket a miniszter.

Salvador Illa elmondta: az új kritériumról szóló miniszteri rendelet a következő napokban megjelenik az állami közlönyben, végrehajtása pedig kötelező a tartományok számára.

Megismételte, hogy a madridi régió helyzetét aggasztónak tartja, mivel az esetek negyven százalékát ebből a térségből jelentik.

"Madrid egészsége, Spanyolország egészsége" - tette hozzá.

Enrique Ruiz Escudero, a madridi tartományi autonóm kormány egészségügyi tanácsosa szerint mivel a javaslatot nem konszenzussal fogadták el, így az előírások szerint jogilag nem tekinthető érvényesnek. Amennyiben megjelenik a hivatalos értesítőben, megvizsgálják a jogi lépések lehetőségét.

Cáfolta, hogy előzetesen megállapodtak volna a központi kormánnyal az új kritériumokról. Elmondása szerint azt kérték, hogy még folytatódjanak az egyeztetések a két kormány között a járványügyi intézkedésekről.

"Továbbra is ezt ajánljuk" - fűzte hozzá.

Az egységes kritériumokkal szembeni kifogásként a túlzott általánosítást emelte ki. Véleménye szerint a sűrűn lakott, nagy mobilitású madridi tartomány esetében egyedi szabályozókra van szükség.

A tanácsos kifogásolta továbbá, hogy a központi kormány nem vette figyelembe a térségben már elindult enyhe javulást, a közel másfél hete bevezetett részleges korlátozó intézkedések kedvező hatását. Példaként említette, hogy az elmúlt napokban csökkent a kórházba kerülő Covid-betegek száma.

A spanyol egészségügyi minisztérium napi összesítése szerint az elmúlt huszonnégy órában 1586 új esetet regisztráltak Madridban, míg országosan 3897-et. Az eddig kiszűrt koronavírus-fertőzöttek száma meghaladja a 769 ezret.

A fertőzés következtében 177-en hunytak el az elmúlt egy napban és 486-en egy hét alatt. A márciusban bejelentett első haláleset óta 31 791 ember vesztette életét.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!