Koronavírus - Átfogó kontaktkutatási program kezdődik Angliában

Koronavírus, 2020.05.27

Átfogó program kezdődik csütörtökön Angliában annak kiderítésére, hogy az új koronavírussal megfertőződött páciensek kivel kerültek közelebbi kapcsolatba fertőződésük idején. A kormány reményei szerint a szerdán bejelentett program feleslegessé teheti a fertőzés gyanúja esetén jelenleg mindenkire egyformán kötelező elkülönítést.

Boris Johnson brit miniszterelnök a londoni alsóház bizottsági elnökei alkotta, összekötő bizottság nevű testület szerda esti meghallgatásán közölte, hogy a kormány 25 ezer kontaktkutatót toborzott. Az ő feladatuk lesz annak felderítése, hogy a koronavírus által szűrővizsgálattal bizonyítottan megfertőződöttek kikkel kerülhettek a szűrés előtt olyan közeli kapcsolatba, hogy átadhatták nekik a fertőzést.

A program jelentős részben önbevallásra, illetve a későbbiekben egy erre a célja kifejlesztett mobiltelefonos alkalmazásra épül.

Pozitív koronavírusteszt esetén az érintettel a kontaktkutató szolgálat SMS-üzenetben, e-mailben vagy telefonon felveszi a kapcsolatot, és megkéri, hogy fedje fel, kivel került szorosabb kapcsolatba a korábbi időszakban.

A megnevezetteket a szolgálat felkutatja és indokolt esetben - ha valóban fennáll a fertőződés kockázata - megkéri őket, hogy 14 napra vonuljanak elkülönítésbe.

Johnson szerint a szolgálat napi tízezer emberrel tudja felvenni a kapcsolatot.

Az eljárást a következő hetekben várhatóan kiegészíti egy olyan mobiltelefonos alkalmazás, amellyel automatikusan, Bluetooth-jelekkel visszakövethető, hogy aki észleli magán a Covid-19-betegség tüneteit, a megelőző időszakban kivel került fizikai közelségbe.

Az iOS és Android operációs rendszereken egyaránt futó alkalmazást május eleje óta próbálják a dél-angliai partok előtt fekvő Wight-szigeten, és várhatóan a következő hetekben országszerte hozzáférhetővé válik.

Ha valaki koronavírus-tüneteket észlel magán és az alkalmazáson keresztül értesíti erről a brit állami egészségügyi szolgálatot (NHS), az értesítés nyomán azok is automatikus riasztást kapnak, akiket az illető ugyan nem feltétlenül ismer, de a megelőző napokban 15 percnél hosszabb időt töltött közvetlen közelükben, például egy buszon utazva.

A hatóságok őket is megkérhetik, hogy vagy vonuljanak elkülönítésbe, vagy vessék alá magukat koronavírus-szűrésnek.

Ha e szűrés eredménye negatív, akkor nem szükséges az elkülönítés.

Matt Hancock egészségügyi miniszter, aki a brit kormány szokásos napi sajtótájékoztatóját tartotta szerda este a Downing Streeten, úgy fogalmazott, hogy mindenkinek "állampolgári kötelessége" a részvétel e kontaktkutatási programban.

A tájékoztatón elhangzott, hogy az Egyesült Királyságban a szerda délelőtt zárult 24 órában 2013-mal nőtt az újonnan kiszűrt koronavírus-fertőzések száma.

Szerdáig összesen 3,8 millió szűrést végeztek országszerte, és e vizsgálatok közül 267 240-nek lett pozitív az eredménye.

Az előző este zárult 24 órában 412 beteg haláláról érkezett bejelentés, így országosan eddig 37 460 olyan haláleset történt, amelyet szűrővizsgálattal bizonyított módon koronavírus-fertőzés okozott.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!