Koronavírus - Az Egyesült Államokban három év után hivatalosan is megszűnt a világjárvány miatti veszélyhelyzet

Koronavírus, 2023.04.11

Az Egyesült Államokban hivatalosan is véget ért a koronavírus-járvány miatt 2020. márciusában kihirdetett országos veszélyhelyzet, miután Joe Biden elnök aláírta az erről szóló törvényt.

Az elnöki hivatal egymondatos keddi közleménye szerint a jogszabály törvényerőre emelése megszünteti a Covid-19-világjárványhoz kapcsolódó veszélyhelyzeti intézkedéseket.

A közegészségügyi veszélyhelyzet május 11-én veszíti érvényét az Egyesült Államokban.

Joe Biden nem értett egyet a kongresszus határozatával, de miután a képviselőház után a szenátus is elfogadta azt márciusban, nem fog vétót emelni.

A kongresszus 435 tagú alsóháza februárban szavazott a republikánus többség által beterjesztett jogszabályról, és ezt csaknem kétszáz demokrata párti képviselő utasította el.

Az országos veszélyhelyzet olyan jogosítványokat adott a kormányzat kezébe, amelyek megkönnyítették a járvány elleni intézkedések meghozatalát. A mindennapi életben viszont a hivatalosan még élő járványügyi veszélyhelyzet kevéssé éreztette hatását az elmúlt hónapokban.

Az Egyesült Államokban 2020. január 30-án kihirdetett közegészségügyi veszélyhelyzetet az akkori elnök Donald Trump hirdette ki, majd 2020. márciusában az országos veszélyhelyzetet is bevezették.

A Covid-19 világjárványnak hivatalos adatok szerint az Egyesült Államokban több mint 1,13 millió halálos áldozata volt.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!