Koronavírus - Az elővigyázatosság jegyében ünnepelnek a muszlim hívők a Nyugat-Balkánon

Koronavírus, 2020.07.31

Koszovóban betiltották a pénteki áldozati ünnepi (kurban bajram) közösségi imákat, és rendőrök őrizték a mecseteket, Bosznia-Hercegovinában viszont csak a kötelező távolságtartás betartására kérték a muszlim hívőket a koronavírus-járvány megfékezése érdekében.

A pristinai kormány, valamint az ország iszlám közösségének vezetése betiltotta a pénteki közösségi imákat. Mindezek ellenére több ezren próbáltak meg bejutni pénteken a rendőrség által őrzött, zárva tartó mecsetekbe, ám kénytelenek voltak visszafordulni.

Koszovóban egy nap alatt 7846-ról 8104-re emelkedett az azonosított fertőzöttek száma. Tizenhattal 212-re nőtt a halálos áldozatok száma.

Bosznia-Hercegovinában nem zárták be a mecseteket, de a hívőket a kötelező távolságtartás betartására kérték. Voltak olyan helyek, ahol a mecseteken kívül imádkoztak az iszlámhívők, így elkerülve az átfertőződés lehetőségét.

Bosznia-Hercegovinában egy nap alatt 11 109-ről 11 422-re nőtt a nyilvántartásba vett fertőzöttek száma, és tizenketten haltak bele a Covid-19 betegségbe, a halálos áldozatok száma ezzel 317-re nőtt.

Szerbiában csütörtökről péntekre 24 892-ről 25 213-ra nőtt az igazolt fertőzöttek száma. Csütörtökön hét újabb halálos áldozata volt a betegségnek, így a halottak száma 565-re nőtt. A koronavírus-járvány kezelésével megbízott válságstáb szerint egyre csökken az új fertőzöttek száma, és vannak olyan városok, ahol napok óta nem regisztráltak új fertőzöttet, de ez nem jelenti azt, hogy fel kell hagyni az elővigyázatossággal, éppen ellenkezőleg, továbbra is mindent meg kell tenni az átfertőződések megakadályozása érdekében.

A szerb elnök közölte, országa az elsők között szeretné megvásárolni a koronavírus elleni védőoltást az év vége felé, és a vakcinát várhatóan ingyen tudják majd biztosítani a lakosságnak.

Észak-Macedóniában egy nap alatt 10 504-ről 10 623-ra nőtt az igazolt fertőzöttek száma. Csütörtökön négy halálos áldozata volt a Covid-19-betegségnek, így a halottak száma 480-ra emelkedett. Az egészségügyi miniszter bejelentése szerint még a koronavírus-járvány őszre várható második hulláma előtt szeretnék fejleszteni a kórházi infrastruktúrát, hogy az ország egészségügyi intézményei egy esetleges tömeges megfertőződést is kezelni tudjanak.

Montenegróban péntekre 3017-ről 3074-re emelkedett a regisztrált fertőzöttek száma. Az utóbbi 24 órában egy halálos áldozata volt a koronavírusnak, így a halottak száma 48. Az ország közegészségügyi intézete szerint már látszik, hogy elkerülhetetlen a koronavírus-járvány és az influenzajárvány találkozása az őszi hónapokban, ami jelentősen megnehezítheti az egészségügyi intézmények dolgát. Podgorica elővigyázatosságból a korábbiaknál több influenza elleni védőoltást rendelt, hiszen várhatóan megnövekszik iránta a kereslet, és a koronavírus elleni védőoltáshoz is szeretne minél hamarabb hozzájutni.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!