Koronavírus - Az EMA ajánlást adott ki a molnupiravir nevű, szájon át szedhető gyógyszer alkalmazására

Koronavírus, 2021.11.19

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) ajánlást adott ki a Merck gyógyszeripari óriásvállalat által a koronavírus ellen kifejlesztett molnupiravir nevű, szájon át szedhető gyógyszer alkalmazására.

Molnupiravir Az Európai Unió gyógyszerfelügyeleti hatóságának szerepét betöltő, amszterdami székhelyű ügynökség ajánlásában közölte, a gyógyszer azok esetében alkalmazható, akik gyógykezelésük során nem igényelnek kiegészítő oxigént, esetükben azonban fennáll a betegség súlyosbodásának kockázata.

Az ajánlás szerint pozitív koronavírus-tesztet követően a lehető leghamarabb, illetve a fertőzés tüneteinek észlelésétől számított öt napon belül kell beadni a molnupiravir (más néven MK 4482 vagy Lagevrio) nevű gyógyszert. A kapszula formájában kapható gyógyszert naponta kétszer, öt napig kell szedni.

A molnupiravir utolsó adagjának beszedését követő 14 napon belül jelentkező mellékhatások között enyhe vagy közepes hányinger, szédülés, hasmenés és fejfájás fordulhat elő. Az EMA a gyógyszer szedését nem javasolta terhesség esetén, illetve a kezelés alatt fogamzásgátlást ajánlott az aktív szexuális életet élő nőknek. Hozzátették, hogy kisgyerekes anyukáknak a szoptatást a gyógyszer alkalmazásának ideje alatt és a kezelés után 4 napig szüneteltetni kell.

Az EMA közleménye utalt arra, hogy a molnupiravir folyamatos felülvizsgálata még folyamatban van, a gyógyszer uniós alkalmazása még nem engedélyezett. Az EMA Humángyógyszer Bizottsága (CHMP) ennek ellenére ajánlását annak érdekében adta ki, hogy segítse a nemzeti hatóságokat a gyógyszer lehetséges korai, esetleges vészhelyzeti alkalmazásával kapcsolatos döntéseiben.

A Merck a múlt hónap elején jelentette, hogy molnupiravir nevű gyógyszere felére csökkenti a halálozás vagy a kórházba kerülés kockázatát a koronavírusos pácienseknél. A gyógyszergyár azt is kutatja, hogy a molnupiravirt lehet-e a vírus terjedésének megelőzésére használni olyan háztartásokban, melyeknek egyik tagja már fertőződött. A cég jövő tavaszra várja az ezzel kapcsolatos kutatások eredményét.

A Merck október 25-én fordult az Európai Gyógyszerügynökséghez, hogy uniós engedélyt kérjen az enyhe és közepes koronavírusos betegségtől szenvedő páciensek kezelésére szolgáló új gyógyszer bevezetéséhez.
(MTI)

Címkék

Molnupiravir EMA Koronavírus
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!