Koronavírus - Az EU fokozatosan megszünteti az állami támogatásokra vonatkozó ideiglenes keretet

Koronavírus, 2022.05.12

Az Európai Bizottság csütörtökön bejelentette, hogy fokozatosan megszünteti a koronavírus-járvány miatt bevezetett állami támogatásokra vonatkozó ideiglenes keretet, amely lehetővé teszi a tagállamok számára, hogy orvosolják a járvány nyomán fellépő súlyos gazdasági zavarokat.

Az uniós testület közleménye szerint a döntés értelmében nem hosszabbodik meg a 2020. március 19-én elfogadott és legutóbb 2021. november 18-án módosított ideiglenes keret hatálya, amely a keret legtöbb eszköze esetében június 30-án jár le.

A fokozatos megszüntetésre és átállásra vonatkozó jelenlegi terv nem változik, így a tagállamok a tavaly novemberben bejelentetteknek megfelelően december 31-ig, illetve 2023. december 31-ig továbbra is nyújthatnak célzott beruházás- és fizetőképesség-támogatást.

Emlékeztettek: az ideiglenes keret lehetővé tette a tagállamok számára, hogy gyors, célzott és arányos támogatást nyújtsanak a rászoruló vállalkozásoknak, miközben megőrzik az egyenlő versenyfeltételeket az egységes piacon, és fenntartják a mindenkire alkalmazandó feltételeket. Lehetővé tette a tagállamok számára azt is, hogy gyorsan és eredményesen lépjenek fel a válság sújtotta vállalkozások megsegítésére, biztosítva ugyanakkor, hogy a támogatás a ténylegesen rászorulókra korlátozódjék.

Az Európai Bizottság több, mint 1300 határozatot fogadott el a koronavírus-világjárvánnyal összefüggésben, és közel 950 nemzeti intézkedést hagyott jóvá, amelyek becsült összege meghaladja a 3 milliárd eurót - közölték.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!