TV műsor

Koronavírus - Az EU stratégiát terjesztett elő a koronavírus okozta betegség terápiás kezelésével kapcsolatban

Koronavírus, 2021.05.06

Az Európai Bizottság stratégiát terjesztett elő a koronavírus okozta megbetegedés terápiás kezelésével kapcsolatban, ennek célja, hogy támogassa a gyógyszerészeti készítmények fejlesztését, illetve az azokhoz való hozzáférhetőséget - jelentette be csütörtökön a brüsszeli testület.

A stratégia többek között három új, a Covid-19 kezelésére szolgáló terápiás készítmény engedélyezését javasolja 2021 októberéig, és adott esetben további két készítményét az év végéig.

A javaslat 5 millió eurót irányoz elő a terápiás készítmények feltérképezésére, a bizottság tágabb portfóliójába 10, Covid-19 elleni, potenciálisan hatékony gyógyszer kerül be, amelyek közül kiválasztják az öt legígéretesebbet. Ezen termékek értékelésének felgyorsítása érdekében, rugalmas szabályozási keretek kidolgozására kerül sor.

Az EU-ban eddig egyetlen gyógyszer, a remdesivirkészítmény használata engedélyezett súlyos esetekben, azonban a bizottság olyan termékeket kíván jóváhagyni, amelyek az elhúzódó, esetleges szövődményekkel járó megbetegedéseket is kezelnék.

Sztella Kiriakídisz egészségügyért felelős uniós biztos a stratégiát bemutató sajtótájékoztatón kiemelte, hogy védőoltások életeket mentenek, azonban nem tudják a járványt teljes mértékben feltartóztatni.

"Erőteljesen fejlesztenünk kell ezért a kezeléseket, hogy a betegeknek kevesebb kórházi tartózkodásra legyen szükségük, gyorsabban gyógyuljanak, és csökkenjen a halálozások száma" - hangsúlyozta.

A biztos emellett reményét fejezte ki, hogy a terápiás készítményeket, csakúgy, mint a vírus elleni oltóanyagokat a tagállamok az EU-val együtt, közösen fogják beszerezni annak érdekében, hogy minden tagország egyelően hozzáférhessen azokhoz.

A testület további 90 millió eurót szán népegészségügyi kutatásokra és klinikai vizsgálatokra a koronavírus-járvánnyal kapcsolatban, valamint 5 millió euróval ösztönzi a kutatásokkal kapcsolatos, termékbiztonságra vonatkozó adatgyűjtést is.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!