Koronavírus - Az Európai Bizottság elérhetővé tette a nyilvános rövid lejáratú exporthitel-biztosítást

Koronavírus, 2020.03.27

Az Európai Bizottság a koronavírus-járványhoz kapcsolódó válság okán ideiglenesen minden országot törölt a rövid lejáratú exporthitel-biztosításokról szóló közlemény szerinti piacképes kockázatú országok jegyzékéről, ezzel szélesebb körben elérhetővé tette a nyilvános rövid lejáratú exporthitel-biztosítás nyújtását - közölte az uniós bizottság pénteken.

A bizottsági tájékoztatás szerint a módosítás tovább bővíti az állami támogatásokra vonatkozó ideiglenes keret által március 19-én bevezetett rugalmasságot: mostantól az állami biztosítók minden országban rövid lejáratú exporthitel-kockázatra biztosítást tudnak nyújtani anélkül, hogy a szóban forgó tagállamnak bizonyítania kellene, hogy ideiglenesen nem piacképes.

A piacképes kockázatú országok jegyzékéből ideiglenesen törölt országok között van valamennyi uniós tagállam, az Amerikai Egyesült Államok, Kanada, Ausztrália, Új-Zéland, Izland, Japán, Norvégia és Svájc. A közlemény szerint az Európai Bizottság a felsorolt országokat december 31-ig nem tekinti piacképesnek. Ezen időpont előtt a bizottság újraértékeli a helyzetet, és egyértelművé teszi a piacképes kockázatú országok december 31. utáni helyzetét - közölték.

Az exporthitelek lehetővé teszik az áruk és szolgáltatások külföldi vevői számára a fizetés elhalasztását. A halasztott fizetés hitelkockázatot jelent az eladók vagy exportőrök számára, amellyel szemben jellemzően magánbiztosítóknál biztosítják magukat, úgynevezett exporthitel-biztosítással.

A bizottsági közlemény emlékeztetett arra, hogy a koronavírus-járvánnyal összefügésben a gazdaság támogatását célzó, állami támogatásokra vonatkozó, március 19-én elfogadott ideiglenes keret már növelte a rugalmasságot annak bizonyításával kapcsolatban, hogy bizonyos országok tekintetében nem piacképes kockázat áll fenn. Ez lehetővé tette, hogy rövid lejáratú exporthitel-biztosítást nyújtson az az állam, ahol erre szükség van. A rövid lejáratú exporthitel-biztosításról szóló közlemény mellékletének pénteki módosítása tovább bővíti ezt a rugalmasságot - tették hozzá.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!