Koronavírus - Az Európai Bizottság intézkedéseket javasolt a kulturális és kreatív ágazatok újraindítására

Koronavírus, 2021.06.29

Az Európai Bizottság iránymutatást tett közzé a kulturális és kreatív ágazatok tevékenységeinek összehangolt újraindítására - közölte az uniós bizottság kedden.

Az iránymutatás kiterjed a fenntartható helyreállításra irányuló intézkedések megtervezésére és végrehajtására. Figyelembe veszi a nemzeti, regionális és helyi körülményeket, valamint a tagállamok eltérő járványügyi helyzetét és annak alakulását is.

Mivel a járványügyi helyzet javulása és az oltási kampányok felgyorsulása miatt a tagállamok fokozatosan újra megnyitják a kulturális helyszíneket, a bizottsági javaslat útmutatót és olyan kritériumokat tartalmaz, amelyeket figyelembe kell venni bizonyos tevékenységek újrakezdésének tervezésekor. Ezek közé tartozik például a vírus terjedésének mértéke, az átoltottság szintje, a védőintézkedések és tesztek alkalmazása és a fertőzöttekkel való érintkezés nyomon követése.

Az iránymutatás szerint a korlátozások feloldásának fokozatosnak kell lenniük, a helyszíneknek kezdetben korlátozott számú résztvevővel kell működniük. A kulturális intézményeknek felkészültségi tervvel kell rendelkezniük, amely részletezi, hogy mi a teendő a koronavírusos esetek észlelésekor. A személyzet és a látogatók védelmére elő kell mozdítani a kulturális területen dolgozók oltását, ugyanakkor a résztvevőktől megkövetelhető, hogy negatív tesztet, esetleg oltási igazolást mutassanak be ahhoz, hogy beléphessenek a helyszínre. A vírusvariánsok helyi terjedésétől függően ez a követelmény kiterjeszthető a teljesen beoltottakra is - jegyezték meg.

A létesítményeknek biztosítaniuk kell, hogy a résztvevők kapcsolattartási adatai rendelkezésre álljanak arra az esetre, ha kontaktkövetés céljából szükség lenne rájuk. A létesítményeknek emellett célzott védőintézkedéseket kell kialakítaniuk, például a távolságtartás lehetőség szerinti fenntartását, tiszta és hozzáférhető kézmosási lehetőségeket, megfelelő szellőzést és a felületek gyakori tisztítását. Kiegészítő intézkedés lehet, hogy a résztvevők orrot és szájat takaró maszkot használjanak.

Az Európai Bizottság arra kérte a tagállamokat, hogy teljes mértékben használják ki a járvány okozta károk helyreállítását célzó uniós pénzügyi eszköz nyújtotta lehetőségeket arra, hogy átfogóan fektessenek be az ágazatba.

Megjegyezték: az Európai Unió 2021 és 2027 között a Kreatív Európa programból mintegy 2,5 milliárd eurót, a Horizont Európa kutatási és innovációs keretprogramból pedig csaknem 2 milliárd eurót fordít kulturális és kreatív projektekre.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!