Koronavírus - Az Európai Gyógyszerügynökség forgalmazásra javasolta az omikron variáns elleni Pfizer- és Moderna-vakcinákat

Koronavírus, 2022.09.01

A hágai székhelyű Európai Gyógyszerügynökség (EMA) csütörtökön forgalmazásra javasolta az új típusú koronavírus omikron változata ellen is hatásos, a BioNTech/Pfizer és a Moderna cégek által gyártott vakcinákat.

Az uniós gyógyszerfelületi szerv által csütörtökön jóváhagyott védőoltások az előzőleg már forgalomba került vakcináknak az omikron variáns BA.1-es alváltozata elleni védekezéshez igazított verziói.

"Az átalakított vakcináknál megfigyelt mellékhatások hasonlóak az eredeti vakcináknál megfigyeltekhez, általában enyhe tüneteket okozhatnak, amelyek rövid ideig tartanak"- közölte az EMA.

Sztella Kiriakidész egészségügyért és élelmiszerbiztonságért felelős uniós biztos csütörtöki sajtóközleményében felhívta a figyelmet, hogy ezek a vakcinák fontos szerepet fognak játszani az őszi és téli járványhullámok leküzdésében. Az oltóanyagokat azért fejlesztették ki, hogy szélesebb körű védelmet nyújtsanak a vírus jelenlegi és jövőbeli változatai ellen. Az Európai Bizottság gyorsított eljárásban fogja engedélyezni az új oltóanyagok forgalomba hozatalát, hogy a lehető leggyorsabban biztosítsa a hozzáférést az EU-ban. Kiriákidész felszólította az uniós tagállamokat, hogy minél előbb indítsák el őszi oltási kampányaikat.

"A járványnak még nincs vége, de a vírus elleni vakcinák gyors kifejlesztése és az új változatokhoz igazítása az orvostudomány modernkori történetének egyik legnagyobb sikere: most arról kell gondoskodnunk, hogy minél többeket megvédjenek" - hívta fel a figyelmet.

Az EMA várhatóan az elkövetkező hetekben ad véleményt az omikron BA.4 és BA.5 alváltozataihoz igazított vakcinák hatékonyságáról.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!