Koronavírus - Az Európai Számvevőszék a helyreállítási tervek sikeres végrehajtását veszélyeztető kockázatokat tárt fel

Koronavírus, 2022.09.08

A koronavírus-járvány okozta károk helyreállítását célzó uniós alap pénzeinek lehívását lehetővé tevő nemzeti tervek sikeres végrehajtását kockázatok fenyegetik, továbbá a belső iránymutatásokat és ellenőrzőlistákat az Európai Bizottság nem egységesen használta az értékelés során - közölte az Európai Számvevőszék csütörtökön közzétett jelentésében.

A Helyreállítási és Rezilienciaépítési Eszközt (RRF) 2021-ben hozták létre a koronavírus-járvány gazdasági és társadalmi hatásainak mérséklésére. Ahhoz, hogy az RRF keretében rendelkezésre álló több mint 700 milliárd eurót kitevő uniós pénzügyi támogatás adott részéhez hozzájussanak, a tagállamoknak nemzeti helyreállítási terveket kell benyújtaniuk, amelyeket az Európai Bizottság értékel.

Az Európai Unió luxembourgi székhelyű számvevőszéke jelentésében közölte, a helyreállítási tervek sikeres végrehajtását olyan kockázatok fenyegetik, mint a mérföldkövek és célok nem egyértelmű meghatározása. A számvevők megállapították, a tagállami tervek uniós bizottsági értékelése összességében megfelelő volt. Értékelését a brüsszeli testület belső iránymutatások és ellenőrzőlisták alapján végezte, de az értékelők ezeket nem rendszeresen, illetve nem egységesen használták a minőségi értékelés során.

Az ellenőrök megvizsgálták azt is, hogy az Európai Bizottság értékelése biztosította-e, hogy a nemzeti helyreállítási tervek az európai szemeszter keretében megfogalmazott országspecifikus ajánlások mindegyikét vagy azok jelentős részét kezeljék. A számvevők szerint nem határozták meg pontosan, mi minősül az országspecifikus ajánlások lényegi részének, így annak értékelése bizonyos mértékig megítélés tárgyát képezte. Rámutattak arra is, hogy az országspecifikus ajánlásokban foglalt szempont némelyikével a tagállamok nem foglalkoztak.

Közölték: a tervek valószínűleg hozzájárulnak az eszköz szempontjából lényeges szakpolitikai területekhez, de ennek mértéke változó, és hatásuk csak a gyakorlatban fog megmutatkozni. Teljes átláthatóságot és eredményes kontrollt kell megvalósítani annak biztosítására, hogy az uniós forrásokat rendeltetésüknek megfelelően használják fel, és azok elérjék a tervezett hatást - tette hozzá jelentésében az Európai Számvevőszék.

2020 júliusában az Európai Tanács megállapodott egy több mint 800 milliárd euró összegű helyreállítási alap, a NextGenerationEU eszköz létrehozásáról. Ennek központi eleme a folyó árakon összesen mintegy 723,8 milliárd eurót kitevő Helyreállítási és Rezilienciaépítési Eszköz.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!