Koronavírus - Belgiumban a külföldi tengerészeket is beoltják a nemzetközi kereskedelem folytonosságának biztosítására

Koronavírus, 2021.07.27

Belgium a kikötőibe érkezett, idegen zászló alatt közlekedő hajók bármilyen állampolgárságú tengerésze számára biztosítja a koronavírus elleni védőoltást a nemzetközi áruszállítás zavartalanságának biztosítására; közben az országban az új fertőződések átlagos száma továbbra is növekszik, egyhetes viszonylatban jelenleg tíz százalékkal - közölte a belga sajtó kedden.

Beszámolók szerint a különböző nemzetiségű tengerészek belgiumi beoltását az indokolja, hogy az ország nemzetközi kikötőiben évente több mint 5500 hajó köt ki, amelyeken mintegy 80 ezren dolgoznak. A rendelkezésükre álló gyakran szűk helyeken nagyobb a fertőzés terjedésének kockázata, ezenkívül számos matróznak nincs lehetősége otthoni beoltásra hosszantartó tengeri utazásai miatt. Belgium azt is el akarja kerülni, hogy a fertőzéses esetek miatt a hajók sokáig várakozzanak a kikötőkben, ami a járványveszély fokozódásának veszélye mellett jelentős késéseket okozna a nemzetközi áruszállításban.

A külföldi tengerészek a hajók fedélzetén kapják meg az egydózisú Janssen-vakcinát - tették hozzá.

A belga közegészségügyi hatóság keddi tájékoztatása szerint a koronavírus-fertőzés terjedésének háromhetes erősödése az elmúlt hét nap viszonylatában tízszázalékos növekedést mutat.

Az elmúlt hétnapos periódusban 1472-re emelkedett az új fertőzések átlagos napi száma. Százezer lakosra jutó új esetek száma 170,9. Az elvégzett koronavírus-tesztek pozitivitási aránya 2,6 százalék. A járvány kezdete óta 1 millió 117 ezer 697-en fertőződtek meg a SARS-CoV-2 koronavírussal Belgiumban.

Naponta átlagosan több mint 28 embert szállítanak kórház a koronavírus-fertőzés miatt, ami 9 százalékos növekedést jelent az előző hétnapos időszakhoz képest. Jelenleg 305 beteget ápolnak belga kórházakban, köztük 97-en részesülnek intenzív ellátásban a koronavírus-fertőzés miatt.

A vírus okozta betegség (Covid-19) szövődményeiben az előző időszakhoz képest 8 százalékkal kevesebben, naponta ketten haltak meg. A járvány megjelenése óta 25 228 halálesetet követhető az új típusú koronavírushoz Belgiumban.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!